34 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSănătateSite pentru persoanele cu scleroză multiplă

Site pentru persoanele cu scleroză multiplă

În România, s-a înființat un nou site al comunității persoanelor cu scleroză multiplă.

Roche România a lansat site-ul www.msresistance.ro. Acesta a fost dezvoltat cu scopul de a informa persoanele care suferă de scleroză multiplă și persoanele interesate de această afecțiune. Site-ul va informa nu doar despre boala și efectele ei, ci și noutățile din medicină privind aceasta. 

Conform statisticilor, în România, în 2022, 5.160 de  pacienţi cu Scleroză Multiplă se aflau sub tratament prin Programul naţional de tratament al bolilor neurologice.

Scleroza Multiplă este o boală inflamatorie cronică şi progresivă a sistemului nervos central (SNC), ce afectează creierul, măduva spinării și nervii optici pentru care în prezent nu există vindecare. Evoluţia bolii şi simptomele acesteia variază de la o persoană la alta, însă pot afecta aproape fiecare parte a corpului şi a sistemului nervos.

Printree simptome sunt oboseală, dificultăţi de mers şi de vedere, probleme cu somnul sau depresie. Scleroza Multiplă este principala cauză de dizabilitate non traumatică la persoanele tinere, se diagnostichează de obicei între vârstele de 20 şi 40 de ani şi este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați.

În ultimii ani s-au făcut multe progrese legate nu numai de înţelegerea mecanismelor de apariţie a bolii (deşi cauza nu este cunoscută încă) dar şi în dezvoltarea unor noi molecule pentru tratamentul de fond al acesteia. Diagnosticul precoce şi iniţierea terapiei cât mai curând posibil sunt deziderate posibil de realizat, pentru ţinerea sub control a bolii şi întârzierea progresiei dizabilităţii.

conf. Dr. Irene Davidescu, medic primar neurologie, Spitalul Clinic Colentina
Iustina Rusu
Iustina Rusuhttp://www.romanialibera.ro
Iustina Rusu, născută în iunie 2002, este o tânără jurnalistă și specialistă în comunicare din Iași, România. A absolvit Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Iași și este studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Începând cu 1 iulie 2024, Iustina s-a alăturat echipei România Liberă, unde contribuie cu articole și reportaje săptămânale, precum și cu știri zilnice pe platforma online a publicației. Iustina are experiență în diverse roluri de jurnalism și PR, incluzând poziția de Coordonator PR la Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (2023-2024), reporter la Cuzanet (2022-2023) și colaborator la newsletter-ul "Iașul Nostru" (2023-2024). De asemenea, colaborează cu NewsBox începând din octombrie 2023.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă