1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeȘtirile zileiUPDATE. Semafoare din Bucureşti, dirijate de necunoscuţi

UPDATE. Semafoare din Bucureşti, dirijate de necunoscuţi

UPDATE. Viceprimarul Aurelian Bădulescu: Opt persoane puteau interveni la semafoare; patru au fost indicate poliţiştilor

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a precizat duminică, într-o intervenţie la un post de televiziune, că opt persoane puteau să facă programări în sistemul de semaforizare şi că patru dintre acestea au fost indicate organelor de poliţie care anchetează accesările ilegale semnalate în acest sistem în ultimele două zile.

“Opt persoane erau capabile să facă astfel de programări şi să intervină în cardurile logice de comandă şi control ale unităţilor semaforice. Patru dintre aceste persoane sunt angajate ale Companiei Municipale pentru Managementul Traficului, asupra lor neexistând niciun fel de bănuială, pentru că înainte de a face această afirmaţie am avut o serie de investigaţii interne. Celelalte patru persoane au fost indicate organelor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu care de ieri suntem în permanentă legătură. Ultima discuţie a avut loc între primarul general cu domnul director al Poliţiei Municipiului Bucureşti, domnul Miron, pentru a updata ultimele date şi rezultate strânse până la acest moment”, a declarat Aurelian Bădulescu la Antena 3.

Potrivit acestuia, persoana care a introdus alte diagrame şi a afectat funcţionarea semafoarelor a lucrat în sistemul de programare al unităţilor semaforice de pe raza municipiului Bucureşti.

“Astfel de intervenţii neautorizate nu vizează decât punerea în pericol a vieţii oamenilor şi ducerea într-o stare de nesiguranţă cetăţenească, lucru care este inacceptabil”, a spus Bădulescu.

El a explicat că intervenţia nu a fost una electronică, ci mecanică, de pe spaţiul public.

“Acele căsuţe (de la semafoare – n.r.) au fost deschise. Ca să se deschisă, au un anumit tip de cheie şi un anumit tip de poziţie de extragere a capacului de protecţie, deci nu e un capac care să ne apere de ploaie şi de vânt”, a adăugat viceprimarul.

În prezent, nu mai există niciun pericol şi nici nu a existat din data de 28 decembrie, când a fost constatată intervenţia neautorizată, a mai spus Aurelian Bădulescu.

 

Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă seară de Primăria Capitalei, reprezentanţii Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A., în calitate de operatori ai sistemului de semaforizare din Capitală, au depus pe 29 decembrie o plângere penală, după ce vineri şi în ziua în curs au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor, cu potenţiale consecinţe deosebit de grave.

“Mai exact, s-a constatat că au fost deschise dulapurile care conţin automatele de dirijare dintr-o intersecţie (deşi acestea au sisteme de siguranţă) şi au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor şi trecerilor de pietoni)”, reiese din comunicat, menţionându-se totodată că dacă echipele de intervenţie ale Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A. nu interveneau cu promptitudine, exista un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave (de exemplu, semafoarele puteau afişa culoarea verde din toate direcţiile).

Conform sursei citate, după prima accesare a dispozitivului trecerii de pietoni din faţa Policlinicii Titan, din data de 28 decembrie, situaţia a fost remediată rapid iar sistemul a fost verificat din punct de vedere tehnic, fiind exclusă varianta unei erori. Pe 29 decembrie a avut loc o nouă accesare, în acelaşi loc, iar semaforul trecerii de pietoni, în loc să urmeze ciclul de culori roşu-verde, a rămas blocat pe culoarea galben intermitent.

“Menţionam faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoştinţele şi echipamentele necesare pot să acceseze automatele de dirijare şi să modifice diagramele”, potrivit comunicatului.

În zona Policlinicii Titan există mai multe camere de supraveghere şi, în aceste momente, se lucrează la identificarea persoanelor care au intervenit la echipamente.

“Atragem atenţia că asemenea acţiuni sunt ilegale şi pot avea consecinţe deosebit de grave asupra circulaţiei automobilelor şi siguranţei pietonilor. Considerăm că, în cazul în care organele abilitate vor constata că a fost vorba despre acte de sabotaj, ţintele fiind Primăria Capitalei şi companiile municipale, nicio miză nu poate justifica discreditarea unor instituţii cu preţul unor vieţi omeneşti”, potrivit sursei menţionate.

Cele mai citite

Ciolacu intră în dezacord cu ambasadorul României în SUA. Ambasadorul e nemulțumit că nu participă la întâlnirile premierului

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a făcut o declarație neobișnuit de dură pentru un diplomat. Ambasadorul României a lăsat să se înțeleagă că este...

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...

Ciolacu intră în dezacord cu ambasadorul României în SUA. Ambasadorul e nemulțumit că nu participă la întâlnirile premierului

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a făcut o declarație neobișnuit de dură pentru un diplomat. Ambasadorul României a lăsat să se înțeleagă că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă