33.5 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeSocialEducațieSecretar de stat din Ministerul Educației, despre când vor ajunge manualele elevilor...

Secretar de stat din Ministerul Educației, despre când vor ajunge manualele elevilor în școli

Manualul de Comunicare în Limba Română pentru clasa a II-a şi manualul de Matematică pentru clasa a VI-a vor ajunge în posesia elevilor în această săptămână, a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florian Lixandru.

“În ceea ce priveşte asigurarea manualelor pentru anul şcolar 2023 – 2024 de la nivelul Ministerului Educaţiei şi Inspectoratelor şcolare s-au făcut toate eforturile astfel încât toate manualele să ajungă pe băncile elevilor în prima zi de şcoală. Acest lucru s-a întâmplat pentru 43 de titluri pe care Ministerul Educaţiei le-a tipărit ca manuale noi în această vară. Au rămas patru titluri care nu au ajuns pe data de 11 septembrie în şcoli. Este vorba despre manualul de Comunicare în Limba Română clasa a II-a şi manualul de Matematică pentru clasa a VI-a a căror distribuţie s-a finalizat în această săptămână. Deci, practic, ieri a fost termenul de livrare a acestor manuale în depozitele Inspectoratelor şcolare urmând ca în această săptămână şi aceste două manuale să ajungă în posesia elevilor”, a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, manualele de Matematică şi Explorarea Mediului pentru clasa I şi a II-a vor ajunge la elevi până la finalul acestei luni.

“Mai sunt încă două titluri, respectiv Matematică şi Explorarea Mediului pentru clasa I şi clasa a II-a, acolo unde s-au înregistrat contestaţii din partea unor edituri participante la licitaţie. S-au întârziat procedurile contractante. Pentru aceste două manuale ieri s-a încheiat perioada de lansare a comenzilor de către unităţile de învăţământ. Astăzi se vor centraliza comenzile şi se vor întocmi contractele cu editurile, urmând ca aceste manuale să ajungă în posesia elevilor până la finalul lunii septembrie”, a susţinut secretarul de stat.

El a precizat că Ministerul Educaţiei a transmis în teritoriu o recomandare pentru a se pune la dispoziţia elevilor printuri după cele două manuale.

“Pentru aceste două manuale am transmis în teritoriu o recomandare către Inspectoratele şcolare şi mai departe către directorii unităţilor de învăţământ de a pune la dispoziţia elevilor din clasa I şi clasa a II-a printuri după acest manuale. (…) Fiecare elev a primit printat o parte din manual pe care învăţătorul deja l-a selectat. Aceste manuale se regăsesc pe platforma manuale.edu.ro atât în format digital, cât şi în format PDF. Fiecare învăţător a avut posibilitatea să aleagă manualul după care să lucreze”, a transmis Lixandru.

Pentru manualele de liceu, a completat secretarul de stat, s-a mers pe proceduri de retipărire.

“Manualele de liceu – acolo mergem pe vechile programe şi nu s-au elaborat manuale noi. Acolo se merge pe proceduri de retipărire. Astfel, pentru manualele de clasa a IX-a şi a X-a procentul de retipărire a maximum 15% din numărul de elevi, iar pentru clasele a XI-a şi a XII-a procentul de retipărire a fost de maximum 10%. Această operaţiune de retipărire a presupus încheierea de contracte între Inspectoratele şcolare şi editurile care au editat manuale pentru liceu”, a mai arătat Florian Lixandru.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
00:00:47

VIDEO: Canada oferă un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că țara va oferi un ajutor militar suplimentar în valoare de 483 de milioane de dolari pe o...

Eugen Tomac vrea ca România să învețe de la Italia care trimite Austria în fața CJUE: Așa acționează un stat care știe să-și apere...

Eugen Tomac impulsionează România să ia exemplu de la Italia care trimite Austria în fața CJUE, potrivit ziarulprofit.ro. Europarlamentarul și președintele PMP Eugen Tomac a...
00:01:42

Girafele cu GPS: Cum reușesc pădurarii kenyeni să urmărească animalele

În Kenya, au apărut girafele cu GPS, astfel încât pădurarii kenyeni să poată urmări ușor animalele care au început să migreze dintr-o zonă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies