16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalSe simplifică regimul vamal UE - Republica Moldova. Peste 50 la sută...

Se simplifică regimul vamal UE – Republica Moldova. Peste 50 la sută din schimburile ei economice sunt cu Uniunea Europeană

Din data de 1 noiembrie 2022 se simplifică regimul vamal UE – Republica Moldova, în condițiile în care Uniunea Europeană este, deja, cel mai important partener economic al Republicii Moldova.

La 1 noiembrie 2022 va intra în vigoare nou acord între UE și Republica Moldova. Acordul va aduce o îmbunătățire în ceea ce privește regimul de comerț pentru întreprinderi, precizează un comunicat de presă difuzat de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Noile înțelegeri înseamnă că atât UE, cât și Moldova își vor recunoaște reciproc programele operatorilor economici autorizați (AEO), reunind comercianții care îndeplinesc anumite criterii și care, prin urmare, pot beneficia de regimuri vamale simplificate.

Începând cu 1 noiembrie, atât UE, cât și Moldova le vor oferi reciproc avantaje operatorilor economici autorizați ai celeilalte părți, cum ar fi mai puține controale vamale și tratament prioritar la vămuire.

Regimul vamal va favoriza comerțul între agenții economici

Acordul reprezintă un important pas înainte în relațiile comerciale dintre UE și Moldova. Acesta va oferi și mai multe oportunități comerciale și va contribui la buna circulație a mărfurilor între cele două părți, fără a compromite standardele înalte de securitate.

Într-un moment în care operatorii economici au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot obține pentru a depăși criza actuală cauzată de războiul din Ucraina, acordul va face comerțul mai ușor și mai puțin costisitor pentru mulți comercianți din UE și din Republica Moldova.

Relațiile dintre UE și Moldova se desfășoară în baza unui Acord de asociere. Acest document include o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA). UE cooperează cu Moldova în cadrul politicii europene de vecinătate și al dimensiunii sale regionale estice, Parteneriatul estic. Această cooperare are obiectivul principal de a “apropia” Republica Moldova de UE.

UE este acum cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. 52,2 % din totalul schimburilor comerciale ale Republicii Moldova sunt cu UE. Exporturile din UE către Republica Moldova au atins 3,8 miliarde de euro în anul 2021.

În acest moment, Republica Moldova este stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă