3.1 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeEconomieEconomie internăScântei în Coaliție. Limitarea plăților cash s-a mutat la nivel politic

Scântei în Coaliție. Limitarea plăților cash s-a mutat la nivel politic

Limitarea plăților cash de pe 11 noiembrie pune gaz pe foc în Coaliție, iar premierul Ciolacu a chemat băncile la raport după ce acestea au anunțat că vor majora comisioanele. Astfel, în câteva zile vor dispărea plățile cu banii jos pentru bunuri ce depășesc suma de 5.000 de lei.

În Coaliție se ascut deja săbiile. Nicolae Ciucă a declarat că „în România, rata de intermediere financiară este de 25%, iar raportul între depozite şi împrumuturile pe care băncile le dau pentru investiţii este de 70%. Deci băncile trebuie să vină şi se sprijine economia românească, să finanţeze, să capitalizeze sectorul de business din România, pentru a putea să asigurăm dinamica şi ritmul de dezvoltare la nivelul mediului de afaceri.

Ciucă a declarat că nu este de acord cu ideea limitării cash-ului. A apărut zvonul că Banca Transilvania ar mări comisioanele, dar BT infirmă acest lucru:

,,Această măsură de plafonare a plăţilor cash, cu care nu am fost de acord de la început, a fost o măsură luată în coaliţie, explicându-se la vremea respectivă care sunt intenţiile pentru care se adoptă o astfel de măsură. Am discutat cu Ministrul de Finanţe, am stabilit şi în Biroul Politic Naţional al PNL ca această măsură să fie revizuită.

Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil pentru că nu avem o reţea o bancomate echitabil distribuite, aşa cum ar fi necesar. Pentru oamenii de afaceri timpul este o resursă preţioasă şi pentru noi, ca cetăţeni, timpul este o resursă preţioasă. Eu nu cred că cetăţeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune. Plafonul era oricum la 10.000 lei. Să vedem care este forma cea mai … Ori să se revină la 10.000 lei şi asta înseamnă că se foloseşte prevederea de dinainte, ori să vină după această consultare cu specialiştii” a afirmat Ciucă la Senat.

Imediat, a venit și răspunsul premierului, Marcel Ciolacu. „Nu este vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întreprinzători, cu plăţile cash, să nu se facă cozi interminabile la bancă, cred că nimeni nu îşi doreşte acest lucru. De asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile. Şi cred că pe grupe de produse, electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor”, a replicat Marcel Ciolacu.

Din 11 noiembrie vor intra în vigoare măsurile de limitare a platilor cash.

A. Potrivit legii, persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber profesioniştii, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocierile şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică pot efectua operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar, în următoarele condiţii:
a) încasări de la profesioniști în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;
b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, de la profesioniști, în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană;
c) plăţi către profesioniști, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;
d) plăţi către magazinele de tipul cash and carry, în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei;
e) plăţi din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei şi, respectiv, de 2.000 lei.

Plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei. Nerespectarea acestor plafoane se sancţionează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul.

Sumele care depăşesc plafoanele vor putea fi achitate numai prin instrumente de plată fără numerar.

B.Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între profesioniști şi persoane fizice, se efectuează:

  cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31
  decembrie 2024 și
  -cu încadrarea în plafonul zilnic de 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

   Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate de la/către o persoană, pentru operaţiunile de încasări/plăţi în numerar

   Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât cele realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de B.N.R., sau autorizate în alt stat membru U.E. și notificate către B.N.R., efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi se pot efectua :
   -în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacţie, până la data de 31 decembrie
   2024, şi
   -5.000 lei/tranzacţie, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

   Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 10.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024, şi 5.000 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

   Se introduc noi prevederi conform cărora:
   A) Sumele în numerar aflate în casieria profesioniștilor nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depăşesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare.
   (B) Se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operaţiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.

   Analiștii economici au criticat încă de la început această măsură și spun că nu este cea mai bună în privința combaterii evaziunii fiscale pentru că este greu de gestionat tranzacțiile nedeclarate. Mai mult, cei care au de suferit vor fi micii comercianți care vor trebui să plătească comisioane băncilor, comisioane care vor fi majorate de anul viitor.

   Cristina Corpaci
   Cristina Corpaci
   În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
   Cele mai citite

   Cum să alegi muzica perfectă pentru nunta ta? Evită aceste 5 greșeli comune

   Când te pregătești să-ți sărbătorești ziua cea mare, nunta, nu poți să neglijezi importanța muzicii. Alegerea adecvată a muzicii poate transforma o petrecere obișnuită...

   Premierul Ciolacu participă la lansarea proiectului RO 3.0, care va defini România pe următorii șapte ani

   Premierul Marcel Ciolacu participă, în dimineața zilei de luni, 27 noiembrie 2023, la conferința dedicată proiectului "RO 3.0. Viziunea Viitorului". Potrivit unui anunț al Guvernului...

   România, alături de Congo și Tanzania, piețe pentru făina din Republica Moldova

   În timp ce grâul autohton se află în silozuri, România importă cantități importante de făină din Republica Moldova și Ucraina. Urmarea: peste 200...
   Ultima oră
   Pe aceeași temă