12 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiSănătateVeşti bune pentru pacienţii cu hepatită B şi C

Veşti bune pentru pacienţii cu hepatită B şi C

Prima etapă a Programului național de screening a hepatitelor virale a început, iar activitatea propriu-zisă de depistare precoce prevăzută în a doua etapă a programului, va demara la finalul acestui an, după obținerea acordului final al Comisiei Europene.

„România a făcut pași importanți pentru supravegherea, controlul și combaterea infecțiilor cu virus hepatitic și pentru îndeplinirea Planului de acțiune recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Asigur toți pacienții că vom continua lupta împotriva hepatitelor virale B și C și mulțumesc asociațiilor de pacienți pentru implicarea civică și devotament“, a precizat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei.

 

Acces mai facil la diagnostic şi terapiile inovatoare

Potrivit autorităţilor, în ultimii trei ani, pacienții din România au avut acces la tratamente inovatoare pentru stadii incipiente ale hepatitei virale C. De pildă, în 2017 s-a dublat numărul bolnavilor care au primit tratament de ultimă generaţie: „Accesul la tratamentul împotriva hepatitei C a crescut de la 5.800 pacienți în 2016 la 12.000 pacienți în 2017. Începând cu luna septembrie 2018, noile contracte cost-volum-rezultat prevăd extinderea tratamentelor fără interferon către grupe de risc speciale, care până acum nu au beneficiat de tratament. Este vorba despre pacienții cu hepatita C transplantați de organe solide, altul decât ficatul. De asemenea, vor fi disponibile toate tipurile de tratamente inovatoare care au autorizație de punere pe piață în România“, susţine Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, salută iniţiativa MS şi aminteşte că „În 2009, cu ocazia lansării asociației, pacienții cu hepatită aveau acces la tratament pe baza listelor de așteptare. La 9 ani distanță, trebuie spus că apreciem eforturile autorităților în ceea ce privește asigurarea tratamentului și intensificarea acțiunilor de diagnosticare. Ca parte a prevenției, ne dorim să existe continuitate în asigurarea vaccinului împotriva hepatitei B, iar pentru pacienții cu hepatită C, contractul cost-volum să fie încheiat și implementat cât mai repede și să aibă acces la tratament toți pacienții, indiferent de stadiul bolii“.

Asociația îi încurajează pe români să meargă la medicul de familie și să ceară trimitere pentru analiza markerilor virali. Împreună cu Societatea Națională a Medicilor de Familie, asociația a militat câțiva ani pentru introducerea acestor analize în pachetul de bază, considerând că numai o campanie de testare la nivel național poate avea impact real în atingerea obiectivului de eliminare a bolii. În același timp, Asociația consideră că doar prin implementarea conceptului „test&treat“ se vor vedea rezultate în cea mai scurtă perioadă, atât din punct de vedere medical, cât și financiar: „Odată ce un pacient este depistat, sistemul românesc trebuie să-i asigure tratamentul necesar, astfel încât continuă să rămână un factor de risc pentru întreaga societate“.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, hepatitele virale B și C reprezintă provocări majore, afectând 325 de milioane de oameni. Netratate, aceste afecțiuni generează cancer hepatic și provoacă anual 1,34 milioane de decese deoarece cel puțin 60% din cazurile de cancer hepatic au la bază testarea târzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatitele B și C în stadii avansate ale bolii. 

Facilitate

Bani de la Bruxelles

România va beneficia, în urma accesării fondurilor nerambursabile, de peste 191 milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a mai multor boli grave, inclusiv a hepatitelor B,C şi D.

9 din 10 bolnavi trăiesc cu hepatita B sau C, fără să fie diagnosticaţi. 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina aceste afecţiuni până în 2030.

Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rafila acuză: „Lipsă de transparenţă”

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a declarat faptul că partea din PNRR legată de domeniul sănătăţii a fost găsită, după investigaţii, de predecesorul său, Cseke...
00:01:04

Pfizer/BioNTech caută date despre noua variantă COVID

BioNTech SE a anunțat vineri că se așteaptă la mai multe date despre o nouă variantă îngrijorătoare de coronavirus detectată în Africa de Sud...
Ultima oră
Pe aceeași temă