25.4 C
București
miercuri, 10 august 2022
AcasăȘtirile zileiSănătateStudiu: Combinația de ibuprofen și anumite medicamente poate afecta permanent rinichii

Studiu: Combinația de ibuprofen și anumite medicamente poate afecta permanent rinichii

Un nou studiu îndeamnă la prudență: Cei care iau analgezicul ibuprofen împreună cu anumite medicamente pentru hipertensiune arterială riscă să afecteze permanent rinichii.

Ieftin, eficient, fără prescripție medicală, bine tolerat, ibuprofenul este medicamentul standard atunci când vine vorba de tratarea durerilor de cap sau a febrei. Există în fiecare casă și este atât de banal pentru mulți oameni încât aceștia nu se gândesc aproape deloc la interacțiunile cu alte medicamente.

Acum, un nou studiu al Universității din Waterloo (Canada) avertizează: Medicamentele prescrise în mod obișnuit pentru hipertensiunea arterială pot fi extrem de dăunătoare pentru rinichi atunci când sunt combinate cu ibuprofen.

Medicamente pe care nu trebuie să le iei împreună cu ibuprofenul

Așa-numitele diuretice (care creste excrțtia urinară a organismului) sunt adesea prescrise împreună cu pastilele pentru tensiunea arterială ridicată.

Acum, cu ajutorul unui studiu medicamentos simulat pe calculator, apărut recent în revista Mathematical Biosciences, echipa de cercetare canadiană a descoperit că o combinație cu ibuprofenul poate afecta rinichii, iar, în unele cazuri, afecțiunea poate fi permanentă.

Corpul deshidratat

Într-un comunicat al universității, Prof. Anita Layton, conducătorul studiului, explică de ce ibuprofenul împreună cu medicamentele poate fi problematic pentru rinichi: „Diureticele sunt o familie de medicamente care fac ca organismul să rețină mai puțină apă. Deshidratarea este un factor important în leziunile renale acute. Împreună cu alte medicamente, asta ar însemna o triplă lovitură asupra rinichilor.”

Pacienții hipertensivi răspund mai bine la paracetamol

Desigur, persoanele cu hipertensiune arterială nu trebuie să suporte durerea, spune cercetătorul: „Dacă luați aceste medicamente pentru hipertensiune arterială și aveți nevoie de un analgezic, luați în considerare paracetamolul în schimb”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Liviu Pop: Admiterea în colegii, discriminare

Introducerea examenului de admitere în colegiile naționale, așa cum prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar, reprezintă o discriminare a elevilor, apreciază fostul ministru al Educației...

Liviu Pop: Admiterea în colegii, discriminare

Introducerea examenului de admitere în colegiile naționale, așa cum prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar, reprezintă o discriminare a elevilor, apreciază fostul ministru al Educației...

4 motive pentru care ar trebui să oferiți cadouri personalizate

Lumea continuă să evolueze într-un ritm frenetic și multe lucruri care erau ideale sunt acum considerate „de modă veche”, în timp ce modalități noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă