21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăSalariul minim pe economie, majorat la 3.300 de lei

Salariul minim pe economie, majorat la 3.300 de lei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, că Guvernul majorează cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună. Premierul a mai spus că salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea şi că nu este de acord cu acest lucru, astfel că a decis să scoată de pe ordinea de zi Ordonanţa care vizează aceste categorii.

”Astăzi, majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, aşa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaţilor din România. Acest Guvern nu va renunţa la prioritatea de a creşte salariul minim şi ne dorim să existe o altă treaptă de creştere în 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a spus premierul în deschiderea şedinţei Executivului. 

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 milioane de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28 % din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați, conform notei de fundamentare a actului legislativ.

“Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați(femei, tineri,etc.). Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 1.867.588 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații”, se arată în document.

,,Prin Hotărâre de Guvern, Executivul a stabilit ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe ţară garantat în plată să crească la 3.300 lei lunar, de la 3.000 lei cât este în prezent. Este o creştere de 10% de care vor beneficia 1.867.000 de salariaţi”, a precizat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.

Întrebat care va fi majorarea salariului minim net, Mihai Constantin a precizat: “Salariul minim brut garantat în plată a crescut cu 10% şi calculele Ministerului Muncii arată că net asta înseamnă o plată de salariu minim net 2.079 lei, o creştere cu 181 lei faţă de prezent. Sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, iniţiatorul acestui proiect de act normativ”.

Şeful Executivului a anunţat că a decis retragerea de pe ordinea de zi a ordonanţei care elimină excepţiile de la plata CASS în cazul salariilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară.

”Eu nu sunt de acord cu acest lucru! Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă! Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Până atunci, toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel, a precizat el. Astfel, salariile vor rămâne neafectate, deoarece au încă scutirea de contribuție de sănătate (CASS).

În prezent, la un salariu brut în construcții de 4.000 lei pentru care nu se plătesc contribuții de sănătate, salariul net încasat de angajat este de 3.150 lei.

Dacă salariul brut va fi majorat la 4.500 lei, dar se reintroduc contribuții la sănătate, atunci salariul net scade la 3.094 lei.

Salariu minim crește și de la 1 ianuarie 2024

În varianta în care salariul minim se va majora la 3.750 lei de la 1 ianuarie 2024 şi nu va mai exista o scutire de taxe pentru 200 lei, salariul minim net va fi de 2.227 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 31% faţă de 2022. Dacă se scutesc cei 200 lei de taxe, atunci angajatul va ridicat un salariu minim net de 2.427 lei, o creştere de 36% faţă de 2022.

Concordia aminteşte că, în ultimul deceniu, ritmul de creştere al salariului minim în România a fost cel mai ridicat de la nivel european (atât în termeni nominali, cât şi reali) (+12,9%).

“În acest moment, perspectivele economice pentru 2024 sunt deteriorate, mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice, iar predictibilitatea este deja extrem de scăzută din cauza lipsei de transparenţă cu care au fost tratate modificările fiscale pregătite”, a spus Radu Burnete, director al Concordia.

Comparativ cu 2022, creşterile salariale înregistrate în medie în sectorul privat în ultimele 12 luni acoperă rata inflaţiei (15,7% versus 13,7%, conform datelor INS).

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă