INS precizează că salariile lunare pot fluctua, din cauza plăților sezoniere și a încasărilor variabile pe proiecte
Românii au încasat, în medie, 5.691 lei net în luna martie 2025, cu 340 de lei mai mult decât în februarie, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică. Asta înseamnă o creștere lunară de 6,4% și un avans de aproape 10% față de aceeași lună a anului trecut.
La brut, salariul mediu a atins 9.495 lei, cu 563 de lei peste nivelul din februarie. Această evoluție vine în contextul acordării de bonusuri sezoniere pentru performanțe, prime de Paște, drepturi în natură sau sume din profit.
Cele mai consistente venituri au fost raportate în industria tutunului (14.768 lei) și în sectorul IT (13.697 lei), în timp ce la coada clasamentului s-au aflat angajații din turism și industria textilă, cu venituri medii sub 3.500 lei.
Indicele câștigului salarial real a indicat o creștere cu 4,7% față de martie 2024, ceea ce înseamnă că veniturile au crescut peste rata inflației. Comparativ cu perioada de referință octombrie 1990, nivelul actual este de peste 2,6 ori mai mare.
Salturi importante au fost înregistrate în fabricarea produselor din tutun (+36%), în intermedieri financiare (+25,5%), dar și în domenii, precum editarea, producția media, asigurări și industria băuturilor, cu avansuri între 12,5% și 22,5%.
Pe de altă parte, unele sectoare au raportat scăderi, mai ales, acolo unde, în februarie, s-au acordat bonusuri consistente. Cele mai mari diminuări au fost în activitățile financiare auxiliare, sectorul IT hardware și transportul naval, cu pierderi salariale între 3% și 14,8%.
În sectorul public, au fost înregistrate creșteri modeste, cele mai notabile fiind în educație (+3,7%) și sănătate (+1,7%), în timp ce în administrație publică, salariul mediu a crescut simbolic, cu un leu.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube