16.3 C
București
joi, 24 aprilie 2025
AcasăEconomieConcluziile Eurostat sunt sumbre: foarte mulți români cu salarii mici

Concluziile Eurostat sunt sumbre: foarte mulți români cu salarii mici

În 2022, aproximativ 14,7% dintre angajații din Uniunea Europeană aveau salarii mici, o scădere față de 16,2% în 2018, conform datelor Eurostat.

Românii au salarii mici

Această pondere variază semnificativ între statele membre, cu cele mai mari procente înregistrându-se în Bulgaria (26,8%), România (23,9%), Letonia (23,3%), Grecia (21,7%) și Estonia (21,2%). În schimb, în țări precum Portugalia (1,8%), Suedia (4,1%) și Finlanda (6,5%), ponderea angajaților cu salarii mici era mult mai scăzută.

Definiția unui salariu mic este legată de faptul că salariul unui angajat reprezintă două treimi sau mai puțin din salariul mediu brut pe oră din țara respectivă. În 2022, mai multe femei (17,1%) aveau salarii mici decât bărbați (12,6%), iar acest decalaj s-a menținut comparativ cu anul 2018, când diferențele erau de 18,2% la femei și 12,5% la bărbați.

De asemenea, aproximativ un sfert dintre tinerii sub 30 de ani câștigau salarii mici, în timp ce doar 12,1% dintre angajații cu vârste între 30 și 49 de ani și 13,4% dintre cei de peste 50 de ani se aflau în această categorie.

Un alt factor important este nivelul educațional al angajaților. Persoanele cu un nivel scăzut de educație aveau o probabilitate mult mai mare de a avea salarii mici (27,5%), comparativ cu cei cu nivel mediu de educație (17,5%) și cei cu educație superioară (4,8%).

În ceea ce privește sectorul de activitate, cel mai mare procent de angajați cu salarii mici s-a înregistrat în domeniul serviciilor de cazare și alimentație publică (35,1%), urmat de activitățile administrative și servicii de asistență (32,3%).

CITEȘTE ȘI – Ministerul Finanțelor a împrumutat 500 de milioane de lei prin titluri de stat cu scadență în 2035

De asemenea, angajații cu contracte temporare erau mult mai expuși salariilor mici, 27,2% dintre aceștia având venituri mici, față de doar 12,6% dintre cei cu contracte pe perioadă nedeterminată.

Aceste date reflectă o realitate economică în care salariile mici sunt mai frecvente în rândul tinerilor, femeilor, persoanelor cu educație scăzută și celor care lucrează în sectoare de activitate mai puțin remunerate.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

La Liga schimbă regulile jocului! Se renunță la plafoanele salariale negative și se încurajează transferurile noi

Cluburile din Spania vor avea mai multă libertate de mișcare financiară, dar și reguli clare pentru susținerea sustenabilității economice. La Liga a anunțat marți o...

Investiție majoră pentru siguranța elevilor: 40 de milioane de lei pentru consolidarea școlilor din patru județe

Finanțarea este direcționată către lucrări de consolidare structurală, precum și îmbunătățiri energetice și modernizări Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat alocarea a aproape...

Microsoft introduce agenți AI avansați pentru colaborare mai eficientă la birou

Microsoft a lansat un set de noi agenți inteligenți care ar putea transforma complet modul în care lucrăm, punându-i într-o competiție directă cu Google...
Ultima oră
Pe aceeași temă