20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalS-a știe data când Finlanda și Suedia vor semna protocolul de aderare...

S-a știe data când Finlanda și Suedia vor semna protocolul de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare la NATO, pentru a deveni oficial state membre, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, conform Reuters.

Protocolul trebuie ratificat de parlamentele tuturor celor 30 de ţări care fac deja parte din NATO, iar astfel cele două ţări nordice vor fi primite în Alianţă şi vor beneficia de clauza de apărare colectivă a acesteia.

NATO a anunţat miercuri că a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice. „Am decis astăzi să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre ale NATO şi am decis să semnăm protocoalele de aderare”, au declarat liderii Alianţei într-o declaraţie comună, potrivit agerpres.ro.

„Aderarea Finlandei şi Suediei va face ca aliaţii să fie mai în siguranţă, NATO mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură”, se subliniază în textul citat.

Finlanda Suedia vor trebuie să semenze protocolul NATO după ce au fost invitate oficial. Alianța Atlantică promite să susțină „mulți ani” Ucraina

Conducerea NATO a luat decizii istorice, care se referă, printre altele, la extinderea Alianței, prin primirea Suediei și Finlandei, precum și la relația dintre Alianța Atlantică și Ucraina.

Deciziile au fost prezentate, miercuri, 29 iunie 2022, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Suedia și Finlanda vor primi invitația oficială de a deveni membre ale Alianței”, a precizat Jens Stoltenberg. Invitația va fi adresată „astăzi”, a declarat, miercuri dimineață, liderul NATO. Această decizie, de a adresa invitația oficială către cele două țări nordice, vine după un complicat proces de negociere care s-a purtat cu Turcia. Turcia se opunea primirii în Alianță a Suediei și a Finlandei. Prin integrarea acestor două țări, granița terestră dintre NATO și Rusia devine mai lungă cu 1300 de kilometri. În plus, țărmurile Mării Baltice devin aproape integral ale NATO, iar Rusiei i se restrânge drastic accesul la enclava Kaliningrad.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Încă o semifinală la Europene pentru David Popovici

David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma. Popovici, campionul mondial la 200 m...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 172: Zelenski spune că armata lui Putin bombardează constant zona centralei nucleare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, seara trecută, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi...

A murit miliardarul Rakesh Jhunjhunwala, unul dintre bogații Indiei

Investitorul pe bursă Rakesh Jhunjhunwala, supranumit "Warren Buffett al Indiei" şi care avea o avere netă de şase miliarde de dolari, a murit duminică...
Ultima oră
Pe aceeași temă