23 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalSuedia și Finlanda sunt invitate oficial în NATO. Alianța Atlantică promite să...

Suedia și Finlanda sunt invitate oficial în NATO. Alianța Atlantică promite să susțină „mulți ani” Ucraina

Conducerea NATO a luat decizii istorice, care se referă, printre altele, la extinderea Alianței, prin primirea Suediei și Finlandei, precum și la relația dintre Alianța Atlantică și Ucraina.

Deciziile au fost prezentate, miercuri, 29 iunie 2022, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Suedia și Finlanda vor primi invitația oficială de a deveni membre ale Alianței”, a precizat Jens Stoltenberg. Invitația va fi adresată „astăzi”, a declarat, miercuri dimineață, liderul NATO. Această decizie, de a adresa invitația oficială către cele două țări nordice, vine după un complicat proces de negociere care s-a purtat cu Turcia. Turcia se opunea primirii în Alianță a Suediei și a Finlandei. Prin integrarea acestor două țări, granița terestră dintre NATO și Rusia devine mai lungă cu 1300 de kilometri. În plus, țărmurile Mării Baltice devin aproape integral ale NATO, iar Rusiei i se restrânge drastic accesul la enclava Kaliningrad.

Suedia și Finlanda ar fi rămas țări neutre, dacă Rusia nu ataca Ucraina

Războiul din Ucraina a determina Finlanda și Suedia să ceară să intre în NATO. Anterior, ele erau țări neutre. Pentru a proteja aceste două țări, Statele Unite au trimis deja trupe în zona baltică.

Pe de altă parte, „Alianța Atlantică va susține Ucraina, mulți ani de acum înainte”, a specificat, miercuri, secretarul general al NATO. Precizarea vine în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina. După cum se știe, Ucraina are statut de țară parteneră cu NATO și va menține acest statut, deși ar fi dorit să devină membru cu drepturi depline. Dar o serie de țări membre NATO oferă sprijin militar Ucrainei împotriva Rusiei. De acum înainte, pe termen lung, acest sprijn ar urma să fie oferit și de Alianța Atlantică, în ansamblul ei.

Aceste decizii se oficializează la summit-ul NATO de la Madrid, care se desfășoară în aceste zile. La reuniune participă și președintele României, Klaus Iohannis.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 176: Zelenski le cere din nou rușilor să părăsească Zaporojie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că este nevoie de transparenţă totală pentru a gestiona situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie, lucrându-se cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă