18.1 C
București
duminică, 4 iunie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia și Belarus încep exerciții comune, stârnind temeri privind o nouă ofensivă...

Rusia și Belarus încep exerciții comune, stârnind temeri privind o nouă ofensivă în Ucraina

Rusia și Belarus au început luni exerciții militare comune, provocând temeri la Kiev și în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina.

Rusia a folosit vecinul său Belarus ca o trambulină pentru a invada Ucraina în februarie anul trecut, scrie euronews.com.

Cele două țări vor efectua exerciții ale forțelor aeriene în perioada 16 ianuarie – 1 februarie, folosind toate aerodromurile militare din Belarus, și au început luni exerciții militare comune care implică o „subdiviziune de brigăzi mecanizate”, a anunțat Ministerul belarus al Apărării.

Minskul susține că exercițiile sunt „de natură defensivă” și că nu intenționează să intre în război, acuzând Ucraina că „provoacă” Belarusul și că provoacă tulburări la granița dintre cele două țări.

„Ne menținem reținerea și răbdarea, ne păstrăm praful de pușcă uscat”, a declarat Pavel Muraveyko, prim secretar de stat adjunct al Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit unei postări pe aplicația Telegram a Ministerului belarus al Apărării, duminică.

„Suntem pregătiți pentru orice acțiuni provocatoare din partea Ucrainei”, a adăugat el.

În timp ce Moscova respinge afirmația potrivit căreia ar fi exercitat presiuni asupra președintelui belarus Alexander Lukașenko pentru a se implica mai activ în războiul din Ucraina, Kievul a avertizat în mod repetat cu privire la posibile atacuri dinspre Minsk.

De la invazia Moscovei, Belarus a efectuat diverse exerciții militare, atât independent, cât și împreună cu Rusia, susținând exercițiile cu armament și echipament militar.

Canalele neoficiale de monitorizare militară de pe Telegram au raportat că echipamente militare, inclusiv avioane de luptă, elicoptere și avioane de transport, au fost trimise în Belarus de la începutul anului.

Cu toate acestea, Reuters nu a reușit să verifice rapoartele, în timp ce Minskul susține că în țară au sosit doar „unități” ale forțelor aeriene rusești.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ambasadorul UE: „Republica Moldova a găzduit Europa”

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a mulțumit poporului și autorităților Republicii Moldova pentru modul cum au găzduit Summit-ul Comunității Politice Europene. „Dragi moldoveni, vă...

Rusaliile. Superstiții, tradiții și obiceiuri

Luni, 5 iunie, creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Rusaliile sau Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh, așa cum mai este denumită. Această srăbotare este una dintre...

Investigație The Telegraph Marea Britanie: În timpul crizei Covid a existat o unitate guvernamentală secretă de combatere a reacțiilor negative la politicile de izolare

În timpul crizei Covid, o unitate guvernamentală secretă a lucrat cu companii de social media în încercarea de a reduce discuțiile despre politicile controversate...
Ultima oră
Pe aceeași temă