5.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeInternaționalRusia a interzis intrarea mai multor oficiali din Republica Moldova

Rusia a interzis intrarea mai multor oficiali din Republica Moldova

Rusia a interzis luni intrarea mai multor oficiali din Republica Moldova și s-a plâns de măsurile luate de guvernul de la Chișinău de a bloca mass-media rusești înainte de alegerile locale de la începutul acestei luni, scrie Reuters, preluat de jurnalul.ro.

O declarație a Ministerului rus de Externe a precizat că ambasadorul moldovean Lilian Darie a fost convocat pentru a fi informat despre această decizie.

„Părții moldovenești i-a fost prezentat un protest în legătură cu persecutarea continuă, motivată politic, a presei rusești din Moldova, inclusiv blocarea accesului la site-urile lor de internet”, se arată în declarația ministerului.

Acesta a precizat că ambasadorul a fost informat că Moscova a luat o „măsură asimetrică” de a interzice intrarea unui număr de oficiali moldoveni, dar nu a oferit alte detalii.

Purtătorul de cuvânt al ministerului moldovean de externe, Igor Zaharov, a declarat pentru televiziunea Moldova 1 că guvernul a decis să protejeze mass-media de interferențe, indiferent de acțiunile Moscovei.

„Ne angajăm să continuăm apărarea spațiului nostru informațional de orice ingerință din exterior și să ne menținem poziția fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride și încercărilor de destabilizare a situației din Republica Moldova”, a declarat Zaharov.

Postul de știri moldovean newsmaker.md a anunțat că pe lista rusă se găsesc 11 parlamentari – toți membri ai Partidului pro-european al lui Maia Sandu.

Înaintea alegerilor, Moldova a suspendat licențele și a interzis accesul la 30 de site-uri media – unele cu sediul în Rusia, altele în Moldova – pe motiv că ar fi răspândit dezinformări.

Rusia își închide consulatul din Republica Moldova

Rusia își închide consulatul din Republica Moldova, în urma cererii autorităților Republicii Moldova de a-și reduce personalul diplomatic din această țară.

Ambasada Rusiei de la Chișinău are în subordine și un consulat. În seara zilei de 29 iulie 2023, Ambasada Rusiei din Republica Moldova a postat pe facebook următorul comunicat:

“ÎN ATENȚIA VIZITATORILOR LA DEPARTAMENTUL CONSULAT!

Recepția în Departamentul Consular al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova a fost suspendată temporar din 5 august 2023. din motive tehnice”

Secția consulară a Ambasadei Rusiei de la Chișinău are și o filială în orașul Tiraspol. Biroul consular al Rusiei din Tiraspol oferă, printre altele, cetățenie rusească pentru acei locuitori ai Republicii Moldova care au domiciliul în Transnistria. Această ofertă a Rusiei este valabilă pentru acele persoane care s-au născut pe teritoriul URSS (care a încetat să existe la 26 decembrie 1991). Anunțul postat de Ambasada Rusiei cu privire la suspendarea activității în consulat nu precizează dacă suspendarea se referă și la punctul consular din Tiraspol.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Plicurile antișoc sunt soluția perfectă pentru expedieri sigure și protejate

Produsele livrate clienților tăi au nevoie să fie protejate. Să ajungă la destinatar în starea în care pleacă din depozitul tău.  Ești proprietarul unui magazin...

Judecătorii CCR au dispus că anularea pensiilor parlamentarilor nu se aplică celor cu cel puțin un mandat complet înainte de intrarea în vigoare a...

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, marți, cu unanimitate de voturi, că anularea pensiilor parlamentarilor nu se aplică celor cu cel puțin...

Elevii români, performanță mare la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori

România a obţinut o medalie de aur şi trei de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori.''O medalie de aur şi trei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă