25 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânii care merg în Qatar pot fi spionați electronic

Românii care merg în Qatar pot fi spionați electronic

Cetățenii români care merg în Qatar, de exemplu pentru meciurile din Campionatul Mondial, pot fi spionați electronic. Avertismentul este transmis de Directoratul Național de Securitate Cibernetică al României.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) este o instituție subordonată Guvernului României. DNSC s-a înființat în anul 2021 prin preluarea atribuțiilor fostului CERT-RO și este condus de secretarul de stat Dan Cîmpean. DNSC a făcut publice “Recomandări de securitate a datelor pentru suporterii care călătoresc în Qatar pentru Campionatul Mondial”.

Autoritățile de la București au luat act de faptul că suporterii care vor să participe la Campionatul Mondial din Qatar “sunt rugați să descarce două aplicații: HAYYA și EHTERAZ“.

Fără un card Hayya nu poți intra pe niciun stadion

Hayya este aplicația oficială a Cupei Mondiale și asigură accesul la meciurile de fotbal, care se face exclusiv prin intermediul cardului Hayya. Acesta poate fi obținut prin intermediul portalului Hayya SAU al aplicației. Odată obținut, cardul Hayya oferă fanilor care merg în Qatar un permis de intrare în acestă țară. Hayya permite și intrare în incinta stadioanelor, a evenimentelor din zonele dedicate fanilor, precum și transport gratuit. Pe baza Hayya, fanii primesc și un card SIM gratuit Qatar Ooredoo. Fanii nu pot intra pe niciunul dintre stadioane fără un card Hayya.

Un raport internațional “a relevat probleme cu privire la transparența procesului de asigurare a securității datelor, politici și măsuri pentru a protecția informațiilor despre utilizatori, lipsa informațiilor cu privire la măsuri de limitare a accesului angajaților autorităților din Qatar la informațiile colectate și nu oferă nici o formă de validare emisă de un auditor de securitate cu privire la produsele și serviciile oferite”, precizează DNSC.

Măsură de precauție anti – Covid?

A doua aplicație criticată la nivel european este Ehteraz. Aceasta are ca scop oficial urmărirea infecțiilor Covid în Qatar.

“Și această aplicație a primit critici puternice, pentru că ar putea fi utilizată pentru a extrage date de pe telefoanele mobile ale utilizatorilor”, subliniază autoritățile din România. Totuși, pentru a-i liniști, parțial, pe români, DNSC precizează că, începând cu data de 1 noiembrie 2022, preînregistrarea obligatorie în aplicația Ehteraz a fost revocată.

Celor care merg în Qatar li se recomandă să aibă și un telefon mobil gol

“În cazul aplicației Hayya, așa cum am specificat anterior, aceasta NU este necesar a fi instalată pe dispozitiv. Suporterii care au nevoie de cardul Hayya pentru a avea acces pe stadioane pot obține unul și fără să utilizeze aplicația problematică, prin intermediul portalului web”, subliniază DNSC.

Ministerul Afacerilor Externe al României, condus de Bogdan Aurescu, a realizat un ghid adresat cetățenilor români care călătoresc în Qatar în perioada Cupei Mondiale. Ghidul elaborat de MAE precizează că străinii care vor să intre în Qatar nu mai trebuie să se pre-înregistreze în aplicația Ehteraz. Aplicația Ehteraz este necesară doar pentru intrarea în centrele medicale publice sau
private din statul Qatar.

Cardul Hayya este însă obligatoriu pe tot teritoriul statului Qatar.

Poți rămâne în Qatar până la data de 23 ianuarie 2023

“Începând cu data de 1 noiembrie 2022, trebuie să dețineți un card Hayya pentru a intra în Qatar, chiar dacă NU intenționați să participați la un meci din cadrul Cupei Mondiale. Posesorii de carduri Hayya vor putea să rămână în Qatar până la data de 23 ianuarie 2023”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

Cetățenilor români care ajung în Qatar, conducerea DNSC le recomandă, drept măsură de protecție, să aibă, alături de telefonul mobil personal, încă un telefon mobil, gol. Doar pe acest telefon gol să fie instalate, dacă este neapărat necesar, cele două aplicații suspecte: Ehteraz și Hayya.

“Înainte de călătorie, este dificil să știți dacă ajungeți într-o situație în care vi se cere să descărcați vreuna dintre aplicații pentru a avea acces în zona dorită. De exemplu, dacă călătoriți în Qatar și vă faceți griji cu privire la confidențialitate, ați putea lua în considerare două telefoane mobile: un telefon de împrumut, gol, pe care Ehteraz (și Hayya) ar putea fi instalate și utilizate, și telefonul mobil personal”

Dan Cîmpean,

Director al DNSC

Cardul Hayya este sub formă de Fan ID. El este necesar pentru a putea intra în Qatar în perioada Campionatului Mondial de Fotbal. Doar deținătorii de bilete la meciuri pot aplica pentru cardul Hayya.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un adolescent israelian dispărut a fost găsit mort în Cisiordania

Armata și poliția israeliană au declarat că trupul unui adolescent israelian dispărut, care a fost probabil ucis într-un atac palestinian, a fost găsit sâmbătă...

Creatorul de modă Roberto Cavalli s-a stins din viață

Roberto Cavalli, celebrul creator de modă italian cunoscut pentru creațiile sale extravagante și inovatoare, a încetat din viață vineri, la vârsta de 83 de...

Cătălin Cîrstoiu: “Bucureştiului îi trebuie centuri verzi, îi trebuie ‘plămâni’ în fiecare sector”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD PNL la Primăria Capitalei, a subliniat necesitatea creării "centurilor verzi" și a "plămânilor" în fiecare sector al Bucureștiului. El a...
Ultima oră
Pe aceeași temă