18.9 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeInvestigații România LiberăIncognitoRomânia somează Ucraina să prezinte un plan de măsuri privind exportul de...

România somează Ucraina să prezinte un plan de măsuri privind exportul de cereale. UE a anulat restricțiile dar trei țări UE au decis să le prelungească

Guvernul României așteaptă ca Guvernul Ucrainei să prezinte un Plan de Acțiune “cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor”, plan pe care partea ucraineană a promis că-l va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.

Comisia Europeană a decis să anuleze restricțiile privind importul de cereale din Ucraina, restricții de care au beneficiat cinci țări membre UE, până la data de 15 septembrie 2023. Țările care au beneficiat de aceste restricții, și care au solicitat, fără succes, prelungirea restricțiilor până la finalul anului 2023, sunt Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România. La 15 septembrie 2023, Comisia Europeană a decis anularea restricțiilor, care erau menite să protejeze sectorul agricol al celor cinci țări UE menționate. “În prezent nu vedem nicio denaturare a pieței în cele cinci state membre, așa că nu extindem interdicția. Trebuie menționat că aceasta a reprezentat o măsură excepțională de precauție care nu ar trebui să funcționeze la infinit”, a declarat Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru Comerț.

La doar câteva ore după anunțarea deciziei Comisiei Europene, Polonia, Ungaria și Slovacia au decis, pe cont propriu, să prelungească interdicția de import pentru produse agricole din Ucraina, începând cu data de 16 septembrie 2023. De exemplu, Polonia va aplica restricții de import pentru grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui. La rândul ei, Ungaria a decis, unilateral, să refuze importarea a 24 de articole din Ucraina, printre care se numără cerealele, legumele, mierea și produsele din carne.

România a criticat și ea decizia Comisiei Europene, dar a avut o reacție mai ponderată. La 15 septembrie 2023, Guvernul României a transmis un comunicat în care a subliniat că “așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023”.

Totodată, Guvernul României “își exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie. În funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români. Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană și cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile piețelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”.

“În prezent nu vedem nicio denaturare a pieței în cele cinci state membre, așa că nu extindem interdicția. Trebuie menționat că aceasta a reprezentat o măsură excepțională de precauție care nu ar trebui să funcționeze la infinit”

Valdis Dombrovskis,

Comisar UE pentru Comerț

“Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noștri. Știu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susținem agricultorii români. Ne vom consulta, de asemenea, cu partenerii europeni, care sper să fie solidari cu acest demers”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu, asigurări pentru angajații Complexului Energetic Hunedoara: „Luni alocăm 50 de milioane de lei”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul va aproba luni, într-o şedinţă extraordinară, alocarea a 50 de milioane de lei pentru a permite continuarea...

MAE, atenționare de călătorie în Bulgaria

 Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că începând cu data de 29...

Horoscopul zilei de 29 septembrie – Luna influențează dramatic mai multe zodii

BerbecAstăzi, dragi Berbeci, veți simți o creștere a energiei și a încrederii în voi. Este o zi bună pentru a începe proiecte noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies