3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeȘtiințăRomânia și SUA au pus în funcțiune simulatorul camerei de comandă a...

România și SUA au pus în funcțiune simulatorul camerei de comandă a reactorului SMR

În incinta Universității Politehnica din București a fost inaugurat simulatorul camerei de comandă a reactorului SMR (Small Modular Reactor).

Evenimentul s-a desfășurat la data de 12 mai 2023. La ceremonie au asistat premierul României, Nicolae Ciucă, și ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec.

„Simulatorul SMR va fi un instrument valoros atât pentru studenți, cât și pentru profesioniști, (…) și va ajuta, de asemenea, România să devină un centru pentru tehnologia SMR în regiune și mult dincolo de aceasta. (…) Centrul E2 evidențiază, de asemenea, angajamentul nostru comun de a avansa energia nucleară ca sursă de energie sigură, fiabilă și fără emisii de carbon. Energia nucleară este esențială pentru îndeplinirea obiectivelor noastre climatice și pentru asigurarea securității noastre energetice”, a precizat ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec.

Centrul de Explorare a Energiei (Centrul E2) va pregăti viitoarea generație de ingineri operatori ai tehnologiei avansate nucleare civile. România va deveni, astfel, un hub de educație și formare a specialiștilor din România și din alte țări europene, a anunțat Ambasada SUA. Simulatorul este realizat ca urmare a Acordului interguvernamental de cooperare cu privire la programul de energie nucleară al României. Acordul fusese semnat în decembrie 2020.

Energia nucleară este considerată o sursă de energie sigură, fiabilă și fără emisii de carbon. Prima centrală SMR din Europa ar urma să funcționeze în România, la Doicești (județul Dâmbovița). Anterior, pe acest amplasament a funcționat o centrală electrică pe cărbune.

Centrala SMR din România ar urma să fie inaugurată în anul 2029. Compania producătoare este NuScale Power din Statele Unite. Simulatorul de la București utilizează o modelare computerizată de ultimă generație într-o replică a sălii de control a centralei SMR a NuScale.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...
Ultima oră
Pe aceeași temă