27.9 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăȘtiințăUn simulator de reactor nuclear va fi instalat la Universitatea Politehnica

Un simulator de reactor nuclear va fi instalat la Universitatea Politehnica

Un simulator de reactor nuclear, oferit de Statele Unite, va fi instalat la Universitatea Politehnica din București.

Această inițiativă face parte din Programul FIRST – Foundational Infrastructure for the Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (Infrastructura de bază pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni), anunță Ambasada SUA la București.

Conform programului FIRST, Statele Unite vor pune la dispoziția României un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR).

Simulatorul va permite României să pune bazele unui Centru E2 la Universitatea Politehnica din București. Centrul E2 va ajuta la avansarea obiectivelor României de a deveni lider în amplasarea securizată și sigură a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și crearea unui centru educațional și de instruire în domeniul SMR în regiune. Acest anunț vine ca urmare a Acordului interguvernamental de cooperare cu privire la programul de energie nucleară al României (IGA), semnat în decembrie 2020. Acordul a consolidat o relație de mai multe decenii în domeniul dezvoltării energiei nucleare de uz civil, precizează Ambasada SUA.

În următorii ani, în România vor fi instalate mai multe reactoare de mici dimensiuni (SMR). Acestea vor produce energie electrică și vor funcționa în paralel cu centrala de la Cernavodă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Avantajele echipamentelor TIG WIG pentru o sudură de calitate

Ce este sudura TIG WIG? Sudarea TIG WIG poate fi considerată cea mai precisă dintre toate procesele de sudare existente. În multe sectoare și industrii...
00:02:06

VIDEO: Congresul american adoptă un proiect de lege bipartizan privind siguranța armelor

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat vineri, pentru prima dată în ultimele trei decenii, o legislație importantă privind siguranța armelor de foc. A fost...

Bali lansează o viză de nomad digital care îți permite să rămâi acolo timp de 5 ani

Indonezia speră să atragă mai mulți angajați care pot să lucreze remote (n.r. de la distanță) în țară cu o nouă viză pentru nomazi digitali. Viza...
Ultima oră
Pe aceeași temă