18.9 C
București
luni, 21 aprilie 2025
AcasăSocialEducațieRomânia, record de cereri de brevete

România, record de cereri de brevete

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost cel mai activ solicitant român pentru al doilea an consecutiv, subliniind importanța cercetării academice în inovarea tehnologică

Inventatorii din lume au depus aproape 200.000 de cereri de brevete la Oficiul European de Brevete (OEB) anul trecut, conform Indexului brevetelor 2024, publicat marți și preluat de Hotnews. Pentru prima dată, tehnologia informatică s-a clasat pe primul loc, în topul domeniilor inovatoare.

România a înregistrat o creștere spectaculoasă în depunerea cererilor de brevete, în special în domeniile tehnologiei informației și sănătății. În 2024, inventatorii români au depus 63 de cereri pentru brevete europene, reprezentând o creștere de 50% față de 2023. Domeniile principale au fost tehnologia medicală (11 cereri) și IT-ul, inclusiv metodele IT pentru management (8 cereri).

„În ciuda incertitudinilor politice și economice, companiile și inventatorii europeni au continuat să inoveze, depunând mai multe cereri de brevete. Aceasta demonstrează angajamentul lor în cercetare și dezvoltare”, a declarat António Campinos, președintele OEB.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost cel mai activ solicitant român pentru al doilea an consecutiv, subliniind importanța cercetării academice în inovarea tehnologică.

La nivel global, Statele Unite au rămas principala țară de origine a cererilor pentru brevete europene, urmate de Germania, Japonia, China și Coreea de Sud. În Europa, numărul cererilor a crescut cu 0,3%, în timp ce țările din afara continentului au înregistrat o ușoară scădere de -0,4%.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Rețeaua rusă de dezinformare „Matrioșka” atac la Maia Sandu: autoritară și coruptă

Rețeaua rusă de dezinformare „Matrioșka” desfășoară prima campanie de amploare împotriva Moldovei, postând videoclipuri false, acuzații de corupție și teorii conspiraționiste pe platformele X...

O nouă formulă de pace între Israel și Hamas a fost propusă de Qatar și Egipt

Un înalt oficial palestinian familiarizat cu negocierile de încetare a focului dintre Israel și Hamas a declarat pentru BBC că mediatorii din Qatar și...

Rețeaua rusă de dezinformare „Matrioșka” atac la Maia Sandu: autoritară și coruptă

Rețeaua rusă de dezinformare „Matrioșka” desfășoară prima campanie de amploare împotriva Moldovei, postând videoclipuri false, acuzații de corupție și teorii conspiraționiste pe platformele X...
Ultima oră
Pe aceeași temă