21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia, în recesiune. Zeci de mii de români, în șomaj. Ce spune...

România, în recesiune. Zeci de mii de români, în șomaj. Ce spune Câciu despre evoluția din următoarele luni

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a fost chemat de USR să prezinte în Plenul Senatului situaţia financiară a României. Opoziţia a criticat strategia fiscal-bugetară a actualei coaliţii de guvernare. Ministrul Economiei a explicat argumentele soluţiilor promovate de Guvern.

Câciu admite că România plătește o dobândă foarte mare, 6,7% acum, dar și mai scump decât noi se împrumută Ungaria, spune Adrian Câciu.

„Pentru România nu este prima oară când este în topul dobânzilor în Europa. Cred că sunt 10 ani de zile de când România se împrumută foarte scump, dar acest lucru vine din context structural. Este nevoie de foarte multă reformă structurală în România și, mai ales, reformă economică, iar politica guvernamentală se duce către această zonă. Trebuie valoare adăugată, trebuie mai puțină vulnerabilitate în capital, trebuie mai multă forță de muncă calificată”, a spus Adrian Câciu.

Ministrul Finanțelor susține că datele economice pe primele două luni ale anului arată că România a atras în acest an sume record din fondurile europene.

„În primul trimestru al anului 2022, s-au încasat cu 21.3% mai multe venituri decât în trimestrul similar al anului trecut, respectiv cu 18.2 miliarde de lei mai mult. De la 85.8 miliarde în 2021 la 104 miliarde în 2022. Creșterea colectării veniturilor fiscale înregistrează un plus de 21.8%, iar a contribuțiilor de asigurări de 9.2%. De asemenea, tot raportat la date pe primul trimestru, se înregistrează o creștere de 67% a sumelor provenite din fonduri europene, respectiv 8.1 miliarde de lei față de 4.9 miliarde”, a mai spus Câciu.

Acuzațiile aduse de USR

Situația economică din România s-a deteriorat, iar dobânda pe care o plătim pentru banii luați cu împrumut de pe piețele externe este cea mai mare din Uniunea Euopeană, acuză fostul ministru USR al Finanțelor, Anca Dragu.

„România are cel mai scăzut rating de țară din Uniunea Europeană. Standard & Poor’s s-au pronunțat recent asupra ratingului suveran și au atras atenția asupra riscurilor fiscal-bugetare care, dacă se materializează, ar putea duce România sub nivelul considerat sigur pentru investiții. Să știți că România a avut și ratinguri mai bune. O situație îngrijorătoare este și costul împrumuturilor Ministerului Finanțelor, rata dobânzii pe care noi, românii, trebuie să o plătim la împrumuturile pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice. Este chiar peste nivelul plătit de Serbia, care este o țară în afara Uniunii Europene”, a spus Anca Dragu.

Recesiunea începe cu companiile care concediază salariații

Deși ne plângem că avem o lipsă de personal în domeniu de sute de mii de angajați, dintre care aproximativ doar 50.000 în domeniul HoReCa, iar demararea proiectelor cu bani din PNRR necesită alte sute de mii de angajați, însă cu toate acestea există o serie de nemulțumiri, astfel că este dificil ca mulți angajați să accepte relocarea în alte orașe, deși salariile ar putea fi mult mai bine. Astfel, suntem într-un paradox în care apelăm la forță de muncă din zona Asiei, iar românii sunt concediați din companii și nu își găsesc alte locuri de muncă.

Cele mai afectate companii sunt cele din domeniul energetic, dar și auto, fiind afectate direct de războiul din Ucraina care a acutizat criza microcipurilor, dar și a materiilor prime.

Încă din ediția de ieri, vă anunțam că angajatorii se văd nevoiți să concedieze din personal pentru a putea mări salariile unor angajați care vor fi nevoiți să muncească mai mult. Astfel, va fi o perioadă dificilă în care mulți români vor accepta joburi sezoniere pentru a putea supraviețui.

Totodată, chiar dacă Guvernul a anunțat șomaj tehnic pentru companiile afectate de războiul din Ucraina, trebuie să ne gândim că situația este temporară, iar de la șomaj tehnic la șomaj este doar un pas.

Din calculele noastre, numărul românilor care vor rămâne fără loc de muncă va fi de ordinul zecilor de mii, situația se va acutiza începând din vară, când multe companii ar putea chiar să nu-și mai reia activitatea după vacanța de vară.

Cert este că Guvernul trebuie să acționeze acum și să vină cu un plan de măsuri prin care să evite recesiunea și numărul uriaș al șomerilor și implicit al datornicilor la utilități și la bănci.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă