13.9 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia cumpără o navă de salvare de 100 de persoane

România cumpără o navă de salvare de 100 de persoane

Agenția de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) ar urma să primească în dotare o navă specializată de căutare și salvare pe mare, cu o capacitate de până la 100 de persoane salvate.

Valoarea acestei achiziții, indicată în documentul aprobat de Guvern, este de 147.196 de mii de lei. Vaporul va fi plătit din bugetul Ministerului Transporturilor, în subordinea căruia funcționează ARSVOM, precum și “din alte surse de finanțare legal constituite”.

Printre atribuțiile ARSVOM se numără căutarea și salvarea oamenilor pe Marea Neagră, recuperarea epavelor precum și stingerea incendiilor.

În prezent, cea mai puternică navă din dotarea Agenției este remorcherul Hercules, dar cele mai noi sunt două șalupe SAR („Search and rescue” – de căutare și salvare), denumite Apollo și Artemis, intrate în dotare în anul 2018. Ele trebuie să acopere zona de responsabilitate a României, cu o suprafață de peste 28.000 de kilometri pătrați, pe o lungime de 245 de kilometri – între granița de nord, cu Ucraina, și granița de sud, cu Bulgaria. Punctul slab al acestor nave este că au autonomie mică, de cel mult 250 de mile marine (450 de kilometri).

 

Vas de mare viteză cu propulsie hibridă

Intenția ARSVOM este de a înființa două baze, la Sulina și respectiv la Mangalia, în care vor fi distribuite echipamentele și navele din dotarea actuală. De asemenea, ar urma să intre în dotare și noua navă, care ar putea lua la bord, simultan, cel puțin zece membri ai echipajului și până la 100 de persoane salvate. Aceasta va fi o navă specializată, cu propulsie hibridă – Diesel și electrică. Nava trebuie să se poată deplasa cu cel puțin 26 de noduri, să aibă o autonomie de cel puțin 15 zile sau de cel puțin 3200 de mile marine și să aibă în dotare și un sistem extern de stingere a incendiilor.

Intrarea în dotare a unei asemenea nave ar fi de natură să crească siguranța în zona portului Constanța și să ducă la creșterea traficului de mărfuri și de pasageri prin această poartă maritimă.

Nota de fundamentare aprobată de Guvernul Dăncilă nu face referire la migrația clandestină, dar se știe că Marea Neagră poate deveni o rută secundară de migrație pentru persoane aflate în Turcia și care ar dori să ajungă în UE. Tranzitul migranților este întâlnit frecvent în Marea Mediterană, iar ambarcațiunile folosite sunt, de regulă, de mici dimensiuni și sunt supraîncărcate, ceea ce favorizează un naufragiu.

Contravaloarea navei ar urma să fie plătită de-a lungul a doi ani, iar durata de realizare a acestui program va fi de 16 luni. Nota de fundamentare a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 23 iulie 2019, dar în mod evident, termenul specificat va curge din momentul în care va fi stabilită firma care să livreze noua navă. Documentul aprobat de Guvern nu precizează prin ce procedeu va fi desemnată firma furnizoare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

PMP și Forța Dreptei fac alianță și îl susțin pe Ludovic Orban la prezidențiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi partidul Forţa Dreptei (FD) au anunţat, luni, că formează o alianță în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă