29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSportAlte sporturiRezultate Chess Classic România 2024

Rezultate Chess Classic România 2024

Clasamentul Chess Classic 2024 s-a modificat în uma celei de-a noua runde, iar efectul a fost un mini-turneu de baraj dintre patru jucători: Fabiano Caruana, Gukesh Dommaraju, Praggnanandhaa Rameshbabu și Alireza Firouzja. Deși a pierdut ultima partidă din rundă în fața lui Anish Giri, Caruana a ieșit câștigător din cele trei partide de șah rapid jucate pentru departajare.

Deschiderea celei de-a opta zile competiționale a avut loc vineri, 5 iulie, la ora 14.00, printr-o primă mutare simbolică, făcută de Directorul executiv al Fundației Kasparov Michael Khodarkovsky, Președintele Federației Române de Șah Vlad Ardeleanu și Președintele European Chess Union Zurab Azmaiparashvili. Totodată, Ministrul Energiei Sebastian Burduja a fost prezent la finalul ultimei runde.

Cronica rundei a IX-a

Giri, Anish – Caruana, Fabiano 1 – 0

Cea mai de interes partidă a fost încă de dinainte de începerea rundei cea dintre Giri și Caruana și asta pentru că de această partidă depindea câștigătorul Superbet Chess Classic. Chiar dacă părea că e neînvins și că va câștiga ușor titlul de la București, surpriza s-a produs. După o deschidere care putea conduce către orice rezultat, Caruana alege să facă un schimb de figuri ușoare în urma căruia rămâne cu un pion în minus. Jucătorul olandez a profitat imediat de micul avantaj primit și a încheiat partida cu o precizie foarte mare, fără a mai oferi nicio șansă fostului challenger la titlul mondial să revină în luptă. Partida s-a încheiat cu victoria albului și astfel s-a disputat titlul în tie-break.

Gukesh, Dommaraju – So, Wesley  ½ – ½

Între Gukesh și So s-a jucat o partidă în care miza nu era la fel de mare, deoarece ambii jucători aveau bine consolidate pozițiile în clasament, iar acest lucru s-a văzut și în modul în care aceasta a fost disputată. S-a jucat Apărarea Nimzo-Indiană în care ambii jucători au demonstrat o pregătire teoretică foarte bună și după douăzeci de mutări s-a dat remiză prin repetare de mutări.

Deac, Bogdan-Daniel – Vachier-Lagrave, Maxime  ½ – ½

Partida Deac – Vachier a fost și ea destul de disputată, reprezentantul Franței având șanse să se califice pentru tie-break în cazul unei victorii. Cu toate acestea, Deac nu i-a oferit nicio șansă de a obține vreun avantaj. După o deschidere în care s-a jucat varianta Krause din Pionul Damei, s-a ajuns într-un final cu o structură de pioni simetrică, cu o pereche de turnuri și câte un cal pentru fiecare parte. După ce a încercat 27 de mutări, MVL a repetat poziția, iar jucătorul nostru a acceptat remiză.

Nepomniachtchi, Ian – Abdusattorov, Nodirbek  ½ – ½

În partida Nepomniachtchi – Abdusattorov s-a jucat o ordine de mutări specifice Deschiderii Engleze, dar printr-o intervertire de mutări s-a ajuns într-o structură de Gambitul Damei Refuzat (în care negrul refuză sacrificiul de pion al albului). Albul a reușit să obțină o poziție cu puțin mai mult spațiu, ceea ce i-a făcut un joc mai ușor, dar Abdusattorov a dovedit din nou o precizie mare în apărare și partida s-a încheiat remiză.

Praggnanandhaa, Rameshbabu – Firouzja, Alireza  ½ – ½

După partida dintre Giri și Caruana, cea mai de interes partidă a fost cea dintre Praggnanadhaa și Firouzja, deoarece ambii jucători se aflau la egalitate pe locurile 2-3, în imediata urmărire a liderului. Deschiderea a fost varianta Najdorf din Apărarea Siciliană, unde Pragg a ales un plan foarte lent în jocul de mijloc, iar Firouzja a preluat rapid inițiativa. În urma presiunilor puse de negru, albul decide să sacrifice o calitate (un turn pentru un nebun), iar poziția se transformă într-un avantaj decisiv pentru negru. Din păcate, în final, Alireza a ratat ocazia de a câștiga competiția și partida s-a încheiat remiză. Ambii jucători au disputat mai apoi TIE-BREAK alături de Gukesh și Caruana.

TIE-BREAK

Pentru locul I s-a jucat un tie-break de șah rapid, 3 runde, 6 partide între Caruana, Gukesh, Praggnanandhaa și Firouzja. Lupta a fost foarte strânsă, în toate cele 6 partide jucate neavând nici măcar o remiză. Și-a adjudecat titlul Fabiano Caruana, care și-a revenit miraculos după înfrângerea de la clasic, câștigând toate cele 3 partide din tie-break. Cu 2 victorii din 3 partide, ocupantul locului secund a fost tânărul francez Alireza Firouzja.

Rezultate runda IX

  • Giri, Anish – Caruana, Fabiano 1 – 0
  • Gukesh, Dommaraju – So, Wesley  ½ – ½
  • Deac, Bogdan – Vachier-Lagrave, Maxime  ½ – ½
  • Nepomniachtchi, Ian – Abdusattorov, Nodirbek  ½ – ½
  • Praggnanandhaa, Rameshbabu – Firouzja, Alireza  ½ – ½

Clasamentul FINAL

1. Caruana Fabiano – 5

2-4. Firouzja Alireza – 5

2-4. Gukesh Dommaraju – 5

2-4. Praggnanandhaa Rameshbabu – 5

5-7. Vachier-Lagrave Maxime – 4.5

5-7. Giri Anish – 4.5

5-7. Nepomniachtchi Ian – 4.5

8-9. Abdusattorov Nodirbek – 4

8-9. So Wesley – 4

10. Deac Bogdan – 3.5

Urmează a treia etapă a Grand Chess Tour, SuperUnited Rapid & Blitz Croatia 2024, care se va desfășura în Zagreb, între 9 și 14 iulie.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Competiția s-a desfășurat la Grand HOTEL bUCHAREST.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă