8 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSocialJustițieRăspunderea penală a persoanelor juridice / Musat, juridice.ro si Elena Hach, despre...

Răspunderea penală a persoanelor juridice / Musat, juridice.ro si Elena Hach, despre prevenție, conformitate și managementul riscului

Mușat & Asociații și Juridice.ro au organizat dezbaterea “Răspunderea penală a persoanelor juridice. Prevenție, conformitate și managementul riscului”.

Evenimentul a reunit procurori, judecători, reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri și ai celui academic, profesioniști în etică și conformitate, dar și directori juridici ai unor companii importante din domenii ca energie, imobiliar, farmaceutic, auto, bancar, financiar și sportiv.

Dezbaterea a fost moderată de Elena Hach, fost procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, și de Alexandru Terța, Partener, Mușat & Asociații.
Lectorii au tratat aspecte de interes pentru mediul de afaceri cu privire la răspunderea penală a persoanelor juridice, un subiect deosebit de relevant și important pentru companii și reprezentanții acestora, precum și pentru acționari și investitori.

Primul panel a dezbătut subiectul

Controverse în materia răspunderii penale a persoanelor juridice. Legea privind protecția avertizorilor în interes public.

Printre speakeri s-au numărat Ștefan Diaconescu – Managing Associate Mușat & AsociațiiConf. univ. dr. Silviu BarbuCornel-Virgiliu Călinescu – Director General, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Raul Alexandru Nestor – Judecător, Tribunalul București și Radu Nicolae –Președinte, Centrul Syene.

Cel de-al doilea panel al dezbaterii a tratat subiectul 

Rolul prevenției și al conformității. Risk management eficient cu speakerii Raul Dabija –Coordonator al Departamentului Proceduri Legale din cadrul Direcției juridice a BCRFlorina Mariana Homeghiu – Head of Legal, Photon Energy GroupIuliana Ciolcă – Judecător, Curtea de Apel București și Cristian DucuPreședintele Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.

Așa cum anticipam, atât mediul de business, cât și cel juridic au primit cu mare interes această dezbatere, ce s-a dovedit a fi un dialog constructiv purtat între reprezentanți ai marilor companii – modele demne de urmat din perspectiva prevenției și conformității, ai organelor judiciare implicate în soluționarea conflictelor de drept penal, ai unor autorități ce își aduc contribuția în mod esențial la menținerea unui just echilibru între drepturile și interesele legitime ale tuturor părților litigante și,nu în ultimul rând, ai societății civile. 

Am avut ocazia de dezbate aspecte de interes legate de condițiile atragerii răspunderii penale a persoanei juridice și probațiunea specifică, rolul esențial pe care-l joacă prevenția și conformitatea în evoluția unei companii, punerea în practică a obligațiilor instituite prin Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public șiabordarea optimă în ipoteza unor fapte comise de angajați sau chiar de reprezentanți ai companiei,pentru a diminua expunerea acesteia, a precizat Alexandru TerțaPartener în cadrul Mușat & Asociații și co-moderator al dezbaterii.

„Mediul de afaceri și realitatea socială a anului 2023 obligă factorii de decizie din orice companie – națională sau multinațională – nu doar să implementeze noutățile legislative ci, în prealabil, să le analizeze, să le evalueze și să stabileascăriscurile, pentru ca ulterior să aplice aceste prevederi într-o manieră corectă și adaptabilănevoilor companiei. Această analiză poate fi realizată optim în cadrul unor astfel de dezbateriprecum cea organizată de noi, probabil cel mai mare eveniment de acest tip, la care au participat peste 60 de invitați din cadrul celor mai mari companii active pe piața din România.

Concluziile au subliniat necesitatea apelării la profesioniști externi, singurii în măsură să observe și să analizeze imaginea de ansamblu a riscurilor la care persoanele juridice sunt expuse dacă implementarea modificărilor legislative nu este realizată corespunzător. Nu este suficient să aibă cunoștință de modificările normelor juridice, ci este necesar să adapteze aceste norme activității economice pe care o desfășoară și să le implementeze conform specificului persoanei juridice, cu personalizarea unor evaluări ce poate fi realizată numai de profesioniștii in domeniu”, a explicat Ștefan DiaconescuManaging Associate, Mușat & Asociații.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

COMES S.A. – tur de forță în Egipt

Zeci de mii de profesioniști în domeniul energiei din întreaga lume s-au reunit saptămâna trecută în Cairo, pentru trei zile de networking în cadrul...

Țările UE au blocat o lege privind lanțurile de aprovizionare

Țările Uniunii Europene, UE, au blocat miercuri o propunere de lege. Aceasta obligă marile companii din blocul comunitar să verifice dacă lanțurile lor de...

Zeci de percheziții, în dosare privind trafic de droguri, evaziune fiscală și spălarea banilor. VIDEO

Poliţia efectuează, astăzi, 80 de percheziţii domiciliare în dosare penale pentru trafic de droguri, evaziune fiscală, contrabandă, spălarea banilor, tulburarea ordinii şi liniştii publice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă