17.8 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăPoliticăPSD dezaprobă cum s-a făcut privatizarea Termocentralei de la Mintia

PSD dezaprobă cum s-a făcut privatizarea Termocentralei de la Mintia

PSD a reacționat după ce s-a realizat privatizarea Termocentralei de la Mintia, lansând mai multe atacuri la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, după ce au fost investiţi în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Ştefan Radu Oprea, afirmând că este de neînţeles de ce a ales Ministerul Energiei această metodă de „privatizare” prin închiderea termocentralei.

„Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro. Asta după ce au fost investiţi în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro. Primim asigurări din partea ministerului de resort că sunt impuse condiţii drastice pentru ca o nouă capacitate de producţie de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcţionau pe bază de cărbune. De neînţeles este de ce a ales ministrul această metodă de ‘privatizare’ prin închiderea termocentralei. Cu toţii ştim că cel mai ieftin cumperi activele unei afaceri falimentate. Investitorii care au călcat pragul Ministerului Energiei, atunci când Termocentrala Mintia era în funcţiune, nu au fost buni, se pare că trebuia, mai întâi, încheiată retehnologizarea grupului de 235 de MW şi banii românilor să fie risipiţi”, a declarat social-democratul, potrivit Reuters, transmite agerpres.ro.

PSD spune că privatizarea Termocentralei Mintia se putea face și în alt mod, prin accesarea banilor din Fondul de Modernizare

Acesta se întreabă de ce nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul.

”Oare nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul? Asta în timp ce ar fi produs energie cu grupul proaspăt retehnologizat, aşa ca în Germania, până când centrala pe gaze sau parcurile fotovoltaice ar fi fost construite. De neînţeles este de ce în plină criză energetică închizi capacităţi de producţie fără să pui ceva nou în loc. Din păcate, singurul răspuns pe care îl vom primi este că economia de piaţă este crudă, că se întâmplă şi falimente, mai ales când liberalizarea ei se produce haotic”, a conchis Radu Oprea.

Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată cu 91 milioane de euro de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţiei publice, a anunţat, vineri, administratorul judiciar al societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA.

Potrivit sursei citate, având în vedere specificul activului, Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus anumite condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. Demararea investiţiilor va fi posibilă după acordarea de către autorităţi a avizelor şi autorizaţiilor necesare.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri pe o suprafaţă de 3.297.807 mp, construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente.

Licitaţia publică a avut loc vineri, la sediul administratorului judiciar, la care s-a prezentat un singur ofertant, reprezentantul Mass Global Energy Rom, companie înfiinţată special pentru această achiziţie. Este cea de-a patra licitaţie de valorificare a centralei termoelectrice Mintia.

Centrala termoelectrică Mintia este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureş, la 9 km distanţă de oraşul Deva.

De la punerea în funcţiune şi până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune.

Termocentrala Mintia a intrat în procedură de insolvenţă la data de 14 noiembrie 2019 şi este în conservare din vara anului 2021, în lipsa investiţiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Papa Francisc critică ambii candidați la președinția SUA, îndemnând alegătorii catolici să aleagă „răul mai mic”

Papa Francisc a făcut declarații neobișnuit de critice la adresa ambilor candidați la președinția SUA, sugerând că aceștia au poziții „împotriva vieții”. Într-o conferință de...

Spotify lansează „conturi gestionate” pentru utilizatorii sub 13 ani, oferind părinților un control sporit asupra conținutului

Spotify, liderul mondial în streaming audio, a anunțat introducerea unei noi funcționalități, denumită „conturi gestionate”, destinată tinerilor utilizatori sub 13 ani. Această nouă opțiune de...

Renault Symbioz lansează noi versiuni accesibile: concurență directă pentru Dacia Duster

Renault a introdus pe piață SUV-ul Symbioz, o alternativă de lux la Dacia Duster și o versiune extinsă a modelului Captur. Deși inițial lansat...
Ultima oră
Pe aceeași temă