2.5 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiProtestul din 10 august, în viziunea Ministerului de Afaceri Interne

Protestul din 10 august, în viziunea Ministerului de Afaceri Interne

„Ora 18,48 – apariţia în piaţă a propriilor persoane cunoscute ca făcând parte din galeriile de fotbal. Raportul menţionează că venirea acestora (…) nu s-a făcut în grup organizat, ceea ce a împiedicat Jandarmeria să dispună măsuri de blocare a accesului acestora în Piaţă. Una din concluziile raportului este că modul de exercitare a violenţei asupra forţelor de ordine a avut un caracter de noutate, reflectând o mutaţie în plan naţional. Astfel, agresiunile s-au manifestat individual sau în grupuri organizate de-a lungul întregului dispozitiv cu mobilitate crescută, atât în zona de contact, cât şi în interiorul masei de participanţi din rândurile doi şi trei în adâncime. Acest mod de acţiune a permis agresorilor să folosească primele rânduri de protestatari ca pe un veritabil scut uman. De asemenea, manifestanţii paşnici au fost reticenţi în a se disocia de elementele agresive astfel că misiunea de izolare şi de extragere a persoanelor violente a fost îngreunată şi chiar imposibil de realizat. Acest mod de acţiune a făcut ca persoane care manifestau paşnic să suporte consecinţele acţiunilor forţelor de ordine aflate în încercarea de respingere a celor violenţi prin utilizarea de gaz iritant lacrimogen”, a spus Dan, la sediul MAI.

Ea a prezentat o cronologie a evenimentelor din seara zilei de 10 august din Piaţa Victoriei. Potrivit demnitarului, în jurul ori 14, la începutul protestului, jandarmii aveau ţinuta de serviciu, cu mâneca scurta, fără căşti pe cap şi echipamente de protecţie.

„Ora 16.22 – Apar primele manifestări violente. Are loc forţarea cordonului de jandarmi şi se încearcă intrarea în curtea Guvernului Romaniei. În dispozitivul de jandarmi se aruncă cu pietre şi sticle de plastic. A acest moment doresc să îl explic în mod particular pentru ca releva un tipar organizatoric. Este secvenţa când o masă de câteva sute de persoane ies din alveolă prin faţa Muzeului Antipa, blochează circulaţia rutieră, simulează intrarea pe Kiseleff, schimbă brusc direcţia de deplasare către clădirea Guvernului şi, ocolind perimetrul delimitat al alveolei, se îndreaptă spre intrarea în curtea Palatului Victoria, dinspre strada Paris, pe artera rutieră, printre maşini, întrucât traficul rutier nu era restricţionat. Concomitent acestei mişcări, pe dispozitivul situat în faţa clădirii Guvernului se menţine o presiune constantă, astfel încât să nu se permită o regrupare a jandarmilor spre zona dinspre strada Paris. Pentru respingerea celor care intenţionau să intre în curtea Guvernului, Jandarmeria a utilizat substanţe iritant lacrimogene aflate în dotare. Abia acum dispozitivul se echipează cu mijloace de protecţie”, a spus Dan.

Potrivit acesteia, la ora 16,53 a fost rănit primul jandarm rănit şi transportat la spital.

„Raportul menţionează că, deşi la acel moment erau întrunite condiţiile de a dispune intevenţia pentru restabilirea ordinii publice, conform Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea acţiunilor publice, jandarmii au optat pentru un mod de acţiune gradual, defensiv şi descurajant, reuşind încet, încet să replieze grupul de protestatari către alveola din Piaţa Victoriei, în locul iniţial de desfăşurare a protestului”, a explicat ministrul.

În ceea ce priveşte acţiunea persoanelor cunoscute ca făcând parte din galerii de fotbal, Carmen Dan a arătat că în jurul orei 21,30 s-a conturat un grup de persoane violente în zona Bulevardului Iancu de Hunedoara.

„S-a dispus constituirea unui dispozitiv pentru izolarea grupului de suporteri care se manifestau violent, însă, din cauza celor care nu s-au delimitat de persoanele agresive, acţiunea nu a reuşit. Separat de violenţele de la nivelul zonei de contact cu dispozitivul de jandarmi, au început acţiuni de vandalizare în mai multe zone ale pieţei, cum ar fi distrugerea mobilierului stradal din zona Muzeului Antipa. În intervalul de timp scurs între orele 21,00 şi 22,00, potrivit Legii 60 din 1991, au fost efectuate în mod repetat avertizări şi somaţii, prin intermediul mijloacelor de amplificare sonoră. Conform Jurnalului operaţiunii, la ora 22,02 a fost efectuată o ultimă somaţie, acordându-se un interval de timp suficient pentru ca protestatarii să poată părăsi piaţa”, a susţinut ministrul.

Carmen Dan a relatat şi poziţia autorităţilor cu privire la episodul din zona fast-food-ului din apropierea Căii Buzeşti.

„La ora 22,53, Dispeceratul 112 semnalează că în zona unui fast food, din Calea Buzeşti, un grup de persoane se manifestă violent. DGJMB solicită intervenţia poliţiei, întrucât nu aveau pe moment posibilitatea să ajungă în zona respectivă. În primă fază, au fost direcţionate în zonă două echipaje ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale din Poliţia Capitalei, ulterior, în scurt timp, în sprijinul acestora venind alte două echipaje. În jurul orei 23,01, echipajele ajunse raportează că nu există acte de violenţă sau vandalism în zonă, fapt pentru care li se transmite ordinul să se retragă. Între timp, echipajele sunt blocate de mulţimea de oameni care înconjoară maşinile şi, astfel, se solicită sprijinul Jandarmeriei. În dinamica acestei situaţii, alte trei echipaje ale Poliţiei care sunt direcţionate către acea zonă sunt blocate în zona Pasajului Victoria. La solicitarea Poliţiei, două detaşamente de jadarmerie sunt direcţionate dinspre Palatul Victoria către echipajele de poliţie blocate în zona fast food-ului. Acesta este momentul când cei doi jandarmi, un bărbat şi o femeie, sunt izolaţi de restul detaşamentelor şi sunt atacaţi, fiind sustras pistolul unuia dintre ei”, a relatat Carmen Dan.

Potrivit acesteia, ordinea a fost restabilită în jurul orei 1,15.

„Urmare a incidentelor petrecute la manifestaţia publică din 10 august, 452 de persoane, dintre care 33 de jandarmi, au necesitat asistenţă medicală la faţa locului. Din totalul persoanelor, 70 au fost transportate la spital, 14 fiind jandarmi, 9 au rămas internate, cel puţin 24 de ore. Dintre cele 9 persoane spitalizate, 3 au fost jandarmi. Asta în condiţiile în care jandarmii au avut mijloace de protecţie proiectate să reziste la diferite tipuri de lovituri”, a mai spus Carmen Dan.

Cele mai citite

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...

Macron vrea să aducă trupe de menținerea păcii în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta cu prim-ministrul polonez, Donald Tusk, posibilitatea desfășurării unei forțe de menținere a păcii în Ucraina, relatează Politico. Întâlnirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă