11.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăȘtirile zileiProcesul împotriva Mirror Group Newspapers: Declarația de martor a Prințului Harry distruge...

Procesul împotriva Mirror Group Newspapers: Declarația de martor a Prințului Harry distruge presa și guvernul britanic

Ducele de Sussex nu s-a putut abține de la convenționala neimplicare politică a monarhilor și a făcut mențiuni dure cu privire la starea guvernului britanic în declarația sa de martor

Într-o declarație de 55 de pagini, dată în cursul zilei de Marți, 6 iunie 2021, în fața Înaltei Curți din Marea Britanie, prințul moștenitor a acuzat ziarele din Mirror Group Newspapers (MGN) de ilegalități și a acuzat că guvernul britanic ”tremură” în fața presei main stream.

Astfel că, Ducele de Sussex a concluzionat că guvernul britanic este la „pământ”, prințul, în vârstă de 38 de ani, a folosit declarația sa de martor, pe care a depus-o într-un dosar de la Înalta Curte împotriva unui ziar tabloid, pentru a arăta situația ”ciudată” dintre guvern și presă.

Declarația de 55 de pagini a fost depusă în dosarul împotriva Mirror Group Newspapers (MGN) pentru colectarea ilegală de informații, inclusiv pirateria telefonică.

Ducele, care a deschis o acțiune în justiție separată împotriva guvernului din cauza aranjamentelor sale de securitate, a trecut peste convenționala abținere monarhică de a menționa lucruri politice.

„Țara noastră este judecată la nivel global după starea presei și a guvernului nostru – ambele cred că sunt la pământ!”

Prințul Harry

„Democrația eșuează atunci când presa noastră nu reușește să examineze și să tragă la răspundere guvernul și, în schimb, alege să intre în pat cu ei, astfel încât să poată asigura status quo-ul.”

a mărturisit Ducele

Prințul a comentat inclusiv poveștile care puneau la îndoială paternitatea Regelui Charles

De-a lungului timpului s-a spus că James Hewitt era tatăl său. James Lifford Hewitt este un fost ofițer de cavalerie în armata britanică. A intrat în atenția publicului la mijlocul anilor 1990, după ce a dezvăluit că ar fi avut o aventură cu Diana, Prințesa de Wales, în timp ce aceasta era încă căsătorită cu prințul Charles de atunci.

Prințul Harry a acuzat că poveștile legate de Hewitt aveau drept scop alungarea sa din familia regală.

Acesta a fost un moment istoric pentru britanici. Ducele devenind primul membru de rang înalt al familiei regale care a depus mărturie în instanță în 132 de ani.

Ducele s-a prezentat la instanță în aripa modernizată din clădirea Rolls, a Curților Regale de Justiție într-o baie de mulțime și de paparazzi.

Prințul Harry sosește marți la Înalta Curte din Londra, înainte de interogarea sa CREDIT: Geoff Pugh pentru The Telegraph

El a fost invitat să depună jurământul înainte de a începe o foarte așteptată zi și jumătate de interogatoriu, în care caută să își justifice acțiunea prin care vrea să tragă la răspundere jurnaliștii Mirror pentru folosirea de mijloace criminale pentru a obține povești despre el.

El a declarat instanței că este „chiar foarte încântat” să se supună interogatoriului, subliniind că „lașitatea” reporterilor care nu au depus mărturie spune multe.

Ducele și-a folosit declarația de 25.538 de cuvinte pentru a lansa un alt atac devastator la adresa jurnalismului, o profesie despre care a spus că trebuie „salvată” prin demascarea celor care au „furat sau deturnat privilegiile și puterile presei”.

El a descris mass-media drept un „loc incredibil de periculos”, susținând că până și Guvernului îi este „frică să se înstrăineze” de ziare „pentru că acestea reprezintă putere”.

„Cât de mult sânge să mai păteze degetele lor ?”

În afirmația sa, prințul Harry a sugerat că jurnaliștii au sânge pe mâini.

„Trollii reacționează și se mobilizează la poveștile pe care le creează”, a spus el. „Oamenii au murit ca urmare, iar oamenii vor continua să se sinucidă atunci când nu vor vedea altă cale de ieșire.

„Cât de mult sânge să mai curgă printre degetele care tastează înainte ca cineva să poată opri această nebunie?”

Ducele a insistat că nu urăște tabloidele, ci vrea doar să-i tragă la răspundere pe acești oameni, descriind comportamentul tabloidului din grupul Mirror ca fiind unul „complet de josnic”.

El a spus că membrii familiei regale au fost repartizați în roluri specifice de către tabloid.

În adolescență, el a spus că și-a jucat propriile roluri de „thicko”, „consumator de droguri”, „înșelătorie” și „băutor minor”, crezând că „ar putea la fel de bine să „facă crima”, ca să spunem așa” .

El a recunoscut că multe dintre poveștile care formează cheia cazului său sunt adevărate – dar și că nu are idee cum au fost obținute.

David Sherborne, avocatul ducelui, i-a spus judecătorului că ar trebui să deducă că povestirile au fost obținute în mod ilegal, chiar dacă nu există dovezi clare, deoarece jurnaliștii care le-au scris nu vor să dea mărturie.

În declarația sa, ducele s-a concentrat în mare măsură pe relația sa cu Chelsy Davy, pe care a cunoscut-o în 2004, amintind-o de 126 de ori. El a dat vina pe mass-media pentru părăsirea sa către Davy care i-a transmis că „o viață regală nu era pentru ea”.

Ducele a mai dezvăluit că a ajuns să-și dea seama că mama sa, Diana, Prințesa de Wales, nu era paranoică, ci se „temea de ceea ce i se întâmplă de fapt”.

Comparându-se pe sine și experiențele lui cu ale ei, el a adăugat: „Acum știu că am fost la fel”.

Harry „hotărât” să-l tragă la răspundere pe Piers Morgan

Ducele a citat din scrisorile pe care mama sa le-a trimis lui Michael Barrymore, personalitatea TV, între martie și iunie 1997, când și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cunoașterea de către Daily Mirror a întâlnirilor lor „secrete” – o perioadă în care Piers Morgan era redactor al ziarului.

El a spus:

„Gândul la Piers Morgan și trupa lui de jurnalişti care își ciuleau urechile în mesajele private și sensibile ale mamei mele (în același mod au făcut și cu mine) oferindu-i apoi o „perioadă de coșmar” cu trei luni înainte de moartea ei la Paris, îmi face greață fizic dar în același timp mă determină să-i trag la răspundere, inclusiv pe domnul Morgan, pentru comportamentul lor josnic și complet nejustificat.”

Ducele a susținut că, în urma depunerii cererii de chemare în judecată, el și soția sa Meghan au fost „supuși unui val de atacuri și intimidări personale oribile” din partea lui Morgan.

El a adăugat că acest lucru a fost „probabil drept răzbunare și în speranța că voi da înapoi, înainte de a-l putea trage la răspundere în mod corespunzător pentru activitatea sa ilegală atât față de mine, cât și față de mama mea în timpul șefiei sale”.

Harry credea că zvonurile despre paternitate au fost concepute pentru a-l „alunga” din familie

El a dezvăluit că a petrecut ani de zile crezând că „numeroasele” povești concentrate pe un zvon că James Hewitt, un maior al armatei, era tatăl său biologic, au fost concepute pentru a-l „alunga” din familia regală.

El a aflat abia în 2014 că mama lui l-a cunoscut pe Hewitt după ce acesta s-a născut, a spus el.

O poveste publicată în The People în decembrie 2002 se referea la un complot de a fura o mostră din ADN-ul său pentru a-i testa descendența.

Ducele a spus: „La acea vreme, când aveam 18 ani și îmi pierdusem mama cu doar șase ani mai devreme, povești ca aceasta mi s-au părut foarte dăunătoare și foarte reale. Erau dureroase, răutăcioase și cruzi. Mereu m-am întrebat de motivele din spatele poveștilor.

„Au fost ziarele dornice să însămânțeze îndoieli în mintea publicului, astfel încât să fiu înlăturat din familia regală?”

Ducele se temea să fie „expulzat” din Eton după poveștile despre consumul de droguri

El a dezvăluit că o poveste publicată în ianuarie 2002 cu privire la consumul de droguri la Eton a dus la temeri că va fi expulzat.

Povestea, care a dezvăluit că a fumat canabis, a avut un „impact uriaș” asupra vieții sale, a spus el.

„Eton avea o politică de zero droguri și eram extrem de îngrijorat că voi fi expulzat”, a spus el.

O poveste, publicată în The People în decembrie 2003, a dezvăluit un dezacord privat între duce și fratele său, Prințul William, cu privire la posibilitatea de a se întâlni cu Paul Burrell, fostul majordom al mamei lor, „pentru a-l împiedica să vândă mai multe secrete ale Dianei”.

Ducele a recunoscut că ar fi folosit expresia „r…t cu două fețe…” pentru a-l descrie pe Burrell – după cum se spune în titlul ziarului – care „ar fi putut fi preluat direct dintr-un mesaj vocal pe care l-am lăsat”.

El a spus că până la acel moment realizase de fel de persoană era acel domn Burrell și că a fost ferm împotriva întâlnirii cu el.

„Atât eu, cât și fratele meu am avut sentimente foarte puternice despre cât de indiscret s-a dovedit Paul cu modul în care a vândut bunurile mamei noastre și cum a dat numeroase interviuri despre ea”, a spus el.

„Am crezut ferm că ea s-ar fi așteptat la o anumită intimitate la moarte sa, în special de la cineva în care avea încredere, și am fost atât de supărați de felul în care se comporta – nu am vrut nici să-i ascult motivele.

„Prin urmare, dezacordul nostru cu privire la modul de a gestiona situația de acum înainte nu a fost ceva ce am vrut să fie răspândit în ziarele inculpatului și nu am idee cum au obținut jurnaliştii inculpatului informaţiile din articol”.

Un articol publicat în Daily Mirror pe 16 septembrie 2002 s-a bazat pe un interviu pe care l-a acordat pentru a marca cea de-a 18-a aniversare – un eveniment pe care ducele spunea că este „evident o ocazie ideală pentru ca oricine îmi asculta mesajele private să continue să facă acest lucru”.

Chiar și o scurtă poveste despre ducele care a obținut un „permis de cel mai înalt grad” la Sandhurst a fost criticată, deoarece el a spus că faptul că realizările sale au fost expuse l-au făcut să se simtă „incomod”.

Regina a trimis în secret un consilier pentru a-l sprijini pe Harry în călătoria din Australia

Ducele a dezvăluit că Elisabeta a II-a a trimis în secret un secretar privat la Noosa – o stațiune australiană unde și-a luat o vacanță în timpul anului său de pauză.

„Am aflat abia de curând că regina i-a cerut uneia dintre secretarele ei adjuncte să zboare la Noosa și să ia o casă pe drumul unde stăteam, fără ca eu să știu”, a spus el.

„Era îngrijorată de amploarea acoperirii călătoriei mele și dorea să am pe cineva cunoscut în apropiere, în cazul în care aveam nevoie de sprijin.”

El a spus că este „neclar” cum a știut cineva că este acolo.

Ducele s-a prezentat drept al cincilea în succesiune la tron, „născut în familia regală britanică la 15 septembrie 1984, din tatăl meu, regele Charles al III-lea, și din mama mea Diana, Prințesa de Wales”.

El a remarcat că nu mai are niciun rol în cadrul instituției, dar a spus că, în calitate de membru al familiei regale și ca „soldat care susține valori importante”, a simțit responsabilitatea de a „demasca această activitate infracțională în numele interesului public.”

El a adăugat: „Țara și publicul britanic merită să cunoască profunzimea a ceea ce se întâmpla de fapt atunci și într-adevăr acum. Vom fi într-o situație mai bună.”

Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Polițiștii au reținut un tânăr drogat care și-a ucis mama. Se va cere arestarea preventivă

Polițiștii au reținut pe termen de 24 de ore un tânăr care și-a ucis mama, la momentul crimei fiind aparent fiind în stare de...

România concurează Turcia, oferind o alternativă la “Coridorul Sudic”. Un terminal LNG, la Constanța, va primi până la 9 miliarde de metri cubi pe...

Comisia economică mixtă România - Azerbaidjan se va reuni la 1 aprilie 2024 iar una dintre temele întâlnirii va fi viitorul terminal de gaz...

Polițiștii au reținut un tânăr drogat care și-a ucis mama. Se va cere arestarea preventivă

Polițiștii au reținut pe termen de 24 de ore un tânăr care și-a ucis mama, la momentul crimei fiind aparent fiind în stare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă