20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieProcese pentru norma de hrană din învățământ

Procese pentru norma de hrană din învățământ

Sindicaliștii din Educație dau din nou în judecată Ministerul Educației (ME), de această dată, pentru luarea în considerare a normei de hrană la calcularea salariului în perioada concediului de odihnă, din 2019, până la anul în curs.

În acest moment, sindicatele din teritoriu, afiliate la cele trei federații sindicale reprezentative din Educație (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală “Alma Mater”) strâng împuterniciri de la membri, pentru reprezentarea în instanță.

Potrivit împuternicirii ce trebuie semnată de către membrii de sindicat, obținută de “România liberă”, se va solicita în instanță de judecată:

“1.  recalcularea indemnizațiilor de concediu de odihnă cuvenite subsemnatului/subsemnatei pentru anii 2019, 2020, 2021, 2022 și 2023, prin includerea în calculul cuantumului acestora și a indemnizației de hrană;

2.   plata către subsemnatul/subsemnata a diferențelor dintre indemnizațiile de concediu de odihnă cuvenite pentru anii 2019, 2020, 2021, 2022 și 2023 conform pct. 1 și cele efectiv plătite pentru aceeași perioadă, sume actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie până la data efectivă a plăţii, precum și la plata dobânzii legale penalizatoare aferentă acestor drepturi, pentru aceeași perioadă”.

Munca le dă dreptate

Sindicaliștii din Educație susțin că au și un document de la Ministerul Munciiî n care se precizează că la calculul salariului aferent perioadei de concediu de odihnă trebuie să se ia în considerare norma de hrană.

“Există o hârtie de la Ministerul Muncii. Dar statul nu vrea să aplice legea și trebuie să mergem în instanță. Vor să amâne acordarea banilor. Pentru un profesor universitar, aceste sume ce nu au fost acordate pot însemna câteva mii de lei. Noi plătim impozit pentru norma de hrană. Acționăm în instanță pentru drepturile din ultimii ani. Din vara acestui an, problema s-a rezolvat”, ne-a explicat președintele FNS “Alma Mater”, Anton Hadăr.

Angajații din învățământ care nu sunt membri de sindicat vor trebuie să acționeze ME în instanță în nume propriu.

“Vom reprezenta în instanță toți membrii de sindicat. Ce vor face cei care nu sunt membri, nu este treaba mea. Eu nu pot să comit ilegalități și să-i reprezint pe cei care nu sunt membri”, ne-a declarant președintele FSE “Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor.

Angajații din sistemul de învățământ care nu sunt membri de sindicat mai au posibilitatea, pe lângă acțiunile individuale în instanță, să aștepte o ordonanță de urgență, după ce vor fi date multe hotărâri definitive în favoarea sindicaliștilor.

“În acest moment, strângem documentele necesare. Au fost colegi din alte județe care s-au mișcat mai repede, la Buzău, de exemplu, din câte știu, s-a demarat deja acțiunea în instanță. Norma de hrană nu este mare, fiind inclusă în salariu și impozitată, în cazul angajaților din învățământ. Este undeva la 20 de lei, în mână, pentru o zi. S-a optat pentru această variantă, a includerii în salariu, pentru a se mai adăuga ceva la pensie. Colegii care nu sunt membri de sindicat trebuie să acționeze separat în instanță sau, în scenariul cel mai optimist, să se ajungă la o ordonanță de urgență, cum au mai fost cazuri, după ce se constată că toate procesele sunt câștigate”, ne-a explicat președintele Sindicatului Liber din Învățământ Dâmbovița (afiliat la FSLI), Marius Popescu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă