10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalPremierul suedez: "Turcia vrea lucruri pe care noi nu le putem oferi"

Premierul suedez: “Turcia vrea lucruri pe care noi nu le putem oferi”

Turcia are cerințe pe care Suedia nu poate – și nu vrea – să le îndeplinească, a declarat duminică premierul suedez.

Ankara a blocat din luna mai intrarea Suediei și Finlandei în armata occidentală, în încercarea de a determina cele două țări să îndeplinească anumite cerințe politice, ceea ce a provocat un lung conflict diplomatic, potrivit euronews.com.

“Turcia confirmă deopotrivă că am făcut ceea ce am spus că vom face, dar spune și că vrea lucruri pe care noi nu putem sau nu vrem să le dăm”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson la o conferință.

“Suntem convinși că Turcia va lua o decizie, doar că nu știm când”, a spus el, adăugând că “decizia se află în tabăra Turciei”.

Stockholm și Helsinki au semnat un acord cu Turcia în 2022, menit să depășească obiecțiile Ankarei față de candidaturile lor la NATO.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a descris anterior Finlanda și Suedia ca fiind o “cloșcă” a grupurilor teroriste, în timp ce ministrul său de externe a cerut ambelor țări să ridice interdicțiile privind exporturile de apărare către Turcia.

Într-o intervenție la Euronews în luna mai, Paul Levin, de la Institutul de Studii Turce al Universității din Stockholm, a declarat că principala preocupare a Turciei este prezența activiștilor PKK în Suedia.

PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) duce o luptă armată împotriva Turciei pentru independența kurdă din 1984, care a dus la moartea a peste 40.000 de persoane.

NATO anticipează aderarea Suediei și Finlandei în 2023, potrivit secretarului său general Jens Stoltenberg, care a vorbit de asemenea duminică, deși nu a putut asigura că acest lucru se va întâmpla.

“Mă aștept ca aderarea să aibă loc anul viitor, dar nu voi garanta data exactă, deoarece este, desigur, o decizie suverană a Parlamentului turc și a Parlamentului ungar, care nu au ratificat încă acordul”, a declarat Stoltenberg reporterilor.

În decembrie, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a recunoscut că Stockholm a luat “măsuri pozitive”, dar a declarat că sunt necesare “alte măsuri importante” înainte de a putea ridica obiecțiile sale.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă