25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalPremierul albanez, supărat din cauza întârzierilor legate de aderarea la UE: “Sunteți...

Premierul albanez, supărat din cauza întârzierilor legate de aderarea la UE: “Sunteți un dezastru băieți”!

Cele șase țări din Balcanii de Vest s-au întâlnit joi cu liderii UE pentru a discuta în continuare despre integrarea lor în blocul comunitar.

Reprezentanți din Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia și Kosovo au zburat la Bruxelles pentru a se întâlni cu omologii lor europeni.

Summitul comun a avut loc pe fondul tensiunilor legate de veto-ul Bulgariei la lansarea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord, care a suspendat, de asemenea, negocierile pentru Albania.

Înaintea summitului, premierul albanez Edi Rama i-a criticat pe liderii UE pentru această întârziere.

„Sunteți un dezastru, băieți, sunteți o mare mizerie și sunteți o rușine și cred că este o rușine că o țară NATO răpește alte două țări NATO în timp ce în curtea din spate a Europei este într-un război fierbinte și, bineînțeles, nu este bine să vedem că alte 26 de țări stau nemișcate într-un spectacol înfricoșător de neputință”, a declarat Rama.

A existat o speranță că ar putea exista o mișcare în Bulgaria după ce liderul opoziției, Boyko Borissov, părea pregătit să înceapă negocierile de aderare.

Dar premierul bulgar Kiril Petkov, care a condus schimbarea poziției guvernului, l-a numit joi, la sosirea la summitul Consiliului European, pe Borissov: „cea mai necinstită persoană pe care o cunosc”.

„El spune dimineața ‘vreau să sprijin intrarea Macedoniei de Nord în UE’, ceea ce este o poziție excelentă și în același timp blochează comisia din parlament în aceeași după-amiază”, a declarat Petkov.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că urmărește „îndeaproape” evoluțiile din Bulgaria și a afirmat că este o „prioritate absolută” începerea negocierilor atât cu Albania, cât și cu Macedonia de Nord.

„Un loc frumos, oameni frumoși, cuvinte frumoase, imagini frumoase și imaginați-vă cât de frumos ar putea fi dacă promisiunile ar fi urmate de decizii frumoase..Dar noi, albanezii, nu suntem atât de drăguți încât să renunțăm frumos! Așa că vom continua să mergem mai departe și vom munci și mai mult pentru a face din Albania un membru frumos al UE,” a scris Rama pe Twitter după întâlnire.

https://twitter.com/ediramaal/status/1539944088874766337?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1539944088874766337%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.euronews.com%2Fmy-europe%2F2022%2F06%2F23%2Fyou-are-a-mess-guys-albania-pm-angry-over-eu-membership-delays

În ciuda faptului că li s-a promis de mult timp o perspectivă europeană, Balcanii de Vest au văzut cum candidaturile lor la UE se lovesc de un zid, cu perspective tot mai mici de a obține un progres semnificativ.

În timp ce blocul comunitar se mișcă cu o viteză record pentru a acorda Ucrainei și Moldovei statutul de candidat la aderarea la UE, cancelarul german Olaf Scholz și-a îndemnat colegii lideri UE să revigoreze integrarea Balcanilor și să reducă influența Rusiei în regiune.

„Cel mai important lucru este ca statele din Balcanii de Vest să aibă o bună oportunitate de a deveni cu adevărat membre ale Uniunii Europene”, a declarat Scholz înaintea reuniunii comune de joi. „Au muncit atât de mult..”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Şoferii bucureşteni riscă amenzi şi blocarea autovehiculelor, din 15 august

Conducătorii auto riscă sancţiuni de 200 lei pe zi şi blocarea autovehiculelor, începând de luni, 15 august, dacă folosesc parcările gestionate de Primăria Capitalei...

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 172: Zelenski spune că armata lui Putin bombardează constant zona centralei nucleare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, seara trecută, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă