17.7 C
București
miercuri, 25 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalPolonia e în alertă de amenințare cibernetică după atacul informatic asupra Ucrainei

Polonia e în alertă de amenințare cibernetică după atacul informatic asupra Ucrainei

Polonia a ridicat marţi nivelul alertei de ameninţare teroristă cibernetică la nivel naţional în urma atacului informatic asupra Ucrainei de săptămâna trecută, adăugând că noul nivel de alertă este preventiv, informează Reuters.

Săptămâna trecută, Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic care i-a avertizat pe ucraineni „să le fie frică şi să se aştepte la ce este mai rău” în timp ce ţara se pregăteşte pentru o posibilă nouă ofensivă militară din Rusia vecină.

Potrivit oficialilor ucraineni, atacul informatic a lovit aproximativ 70 de website-uri ale organismelor guvernamentale, inclusiv consiliul de securitate şi apărare, cabinetul de miniştri şi mai multe ministere.

Nivelul de alarmă în Polonia, care este vecinul vestic al Ucrainei, va fi în vigoare până la ora 23:59 duminică, a anunţat Ministerul Digitalizării polonez într-un comunicat pe website-ul său.

„Introducerea acestui nivel de alertă înseamnă că administraţia publică va fi obligată să efectueze o monitorizare sporită a securităţii sistemelor TIC”, potrivit comunicatului.

Site-urile guvernului din Ucraina au fost ținta unui „masiv atac cibernetic”, desfășurat joi seara. Atacul a conținut un mesaj cu avertismentul: „Temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău”. Autoritățile ucrainene au demarat o anchetă, informează Reuters.

Polonia se teme de o amenințare cibernetică după ce atacul asupra Ucrainei a avariat mai multe website-uri oficiale

Atacul a țintit ministerul ucrainean de Externe, guvernul și consiliul național de securitate și apărare a țării.

„Ucraineni! Toate datele voastre personale au fost încărcate pe rețeaua publică. Toate datele din calculatoare au fost distruse și sunt imposibil de recuperat”, s-a arătat într-un mesaj scris în ucraineană, poloneză și rusă, apărut pe site-urile sparte ale instituțiilor guvernamentale din Ucraina vizate de atac.

„Toate informațiile despre voi sunt publice, temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău. Aceasta este pentru trecutul, prezentul și viitorul vostru”

Purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe ucrainean a declarat că este „prea devreme” pentru a preciza cine s-a aflat în spatele acestui atac dar a sugerat că Rusia s-a aflat în spatele unor atacuri similare în anii trecuți.

„E prea devreme să tragem o concluzie, dar avem un lung istoric de atacuri rusești împotriva Ucrainei”, a spus oficialul ucrainean, conform digi24.ro.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Metroul circulă cu dificultate, după o defecțiune apărută la un tren

UPDATE, ora 09:56: Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că incendiul de...

25 mai 2022, termen pentru depunerea Declarației Unice

25 mai 2022, este termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).Declarația unică se completează...
00:01:20

VIDEO: Oamenii asistă la inaugurarea liniei de metrou „Regina Elizabeta” din Londra

Sute de oameni au stat la coadă în ploaie pentru a fi printre primii care călătoresc cu noua linie de metrou din Londra, ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă