13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăRăspunsul lui Iohannis, după ce Isărescu i-a îndemnat pe români să bea...

Răspunsul lui Iohannis, după ce Isărescu i-a îndemnat pe români să bea ceai de tei

Iohannis a susținut că de vină pentru inflaţia crescută în România este Vladimir Putin, care a declanșat războiul din Ucraina, insistând că “Guvernul României a luat şi va lua măsuri în continuare pentru a ameliora efectele inflaţiei”.

“Probabil că acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult ceai”, a afirmat Iohannis, întrebat de jurnaliști despre declarațiile lui Isărescu.

Iohannis a susținut că de vină pentru inflaţia crescută în România este Vladimir Putin, care a declanșat războiul din Ucraina, insistând că “Guvernul României a luat şi va lua măsuri în continuare pentru a ameliora efectele inflaţiei”.

Jurnalist: Am văzut că rata inflației este una record în țara noastră – 13,8%, anunțată ieri de INS -, iar astăzi Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat o prognoză nu foarte bună, pentru că rata inflației este în creștere cel puțin până în luna iunie. Dumneavoastră credeți că până acum Guvernul României a luat cele mai bune măsuri sau aveți încredere că în continuare va găsi soluții astfel încât să fie redusă cât mai rapid această rată a inflației, în contextul în care specialiștii avertizează că este posibil să ajungem chiar la o stagflaţie?

Președintele României, Klaus Iohannis: Dați-mi voie să vă răspund într-un cadru un pic mai larg, adică să încerc să proiectez imaginea un pic mai mare. Inflația este doar un factor. Și, ca să încep cu un răspuns simplu, da, am toată încrederea că Guvernul a luat și va lua în continuare măsurile care se impun. Însă haideți să vedem un pic de ce am ajuns aici. Această inflație și situația economică dificilă, prețurile la energie, toate acestea nu au apărut fiindcă cineva în România a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Aceste lucruri și crizele care urmează, fiindcă specialiștii ne spun că vor fi probleme în continuare cu energia, vor fi – în plan global, nu vorbesc acum despre România -, vor fi sincope cu alimentele și așa mai departe.

Toate acestea, repet, toate acestea au o singură cauză și această cauză este războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Sigur, Guvernul României poate să amelioreze impactul acestor crize. Guvernul României poate să amelioreze și să ajute consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici și așa mai departe, însă problema nu este una românească, problema este una globală. Poate ați avut curiozitatea să vedeți că și în Statele Unite Americii inflația se apropie de 10%. În țările din Europa inflația este la fel de mare. Aceste chestiuni trebuie tratate. La noi sunt tratate, am avut și aseară o discuție cu Premierul, mi-a prezentat măsurile pe care le planifică ei. Deci trebuie să fim foarte realiști. Crizele nu se vor termina mâine și situația complicată va continua, iar Guvernul, Parlamentul, politicienii la modul general își fac treaba și în multe situații se găsesc anumite soluții, dar nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, sau asupra Parlamentului, sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin – care a declanșat acest război împotriva Ucrainei. Aceasta este situația, iar pentru români este important să știe că acest guvern, care este un guvern cu o majoritate largă în Parlament, își dă silința și a găsit până acum soluții bune, se străduiește în continuare să găsească iarăși soluții pentru, încă o dată, pentru a atenua impactul acestor crize succesive și pentru a face viața românilor în definitiv mai bună sau până trecem podul, cum se spune, suportabilă.

Jurnalist: Aş dori să știu în calitatea dumneavoastră ca prim om al ţării, cum resimțiți această inflație, dacă o resimțiți în vreun fel, dacă faceți economii, cheltuiţi mai puțin și ce sfaturi le dați românilor, având în vedere că șeful BNR tocmai le-a spus să bea mai mult ceai de tei, pentru că este vorba doar despre o isterie aceasta legată de inflație.

Președintele României: Da, mă rog, probabil acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult. Eu cred că este o încercare grea prin care trecem și de asta am făcut remarcile pe care le-am făcut. Eu cred că toată lumea va resimți. Gândiți-vă că plătim mai mult pentru benzină, pentru motorină, pentru alimente și este evident că trebuie să fim un pic mai atenți cu ce cheltuim, cât cheltuim și cum cheltuim. Guvernul lucrează la scheme de compensare, se discută și despre anumite compensări la pensii, la salarii și așa mai departe, însă trebuie să fim – și de asta am spus-o, trebuie să fim conștienți de faptul că acest război va crea în continuare crize. În perioadă de criză este bine să judeci de două ori ce faci, cum faci și cum cheltui banii.

Jurnalist: Domnule Președinte, în decembrie, când actuală coaliție a preluat puterea, inflația era de 8,2%. Acum este aproape 14%. Datoria publică de asemenea a depășit 50% și vedem că ne împrumutăm cu cele mai mari dobânzi din regiune, aproape 8% ultimul împrumut luat de Ministerul de Finanțe, ceea ce ne arată că practic Guvernul nu a luat chiar cele mai bune măsuri. Ce le transmiteți românilor? Pentru că acești factori nu sunt externi, țin de noi.

Președintele României: Vă transmit, în primul rând dumneavoastră: concluzia pe care ați tras-o nu este tocmai cea bună. Noi ne împrumutăm evident mai scump, dacă avem o inflație mai mare. Inflația mai mare a apărut din prețurile energetice mărite, din prețul general crescut, toate venind din cauza războiului lui Putin împotriva Ucrainei. Deci dacă românii caută pe cineva vinovat, este ușor de identificat; se numește Putin și Federația Rusă. Dar, evident, Guvernul încearcă să atenueze acest impact, însă este foarte clar că, în situația în care avem o inflație crescută și nu suntem singurii, din păcate, acest lucru se întâmplă cam peste tot, inflația crescută înseamnă dobânzi mai mari, înseamnă evident că ne împrumutăm mai scump. Eu cred că Guvernul a găsit soluțiile posibile la acest moment. Nu cred că poate cineva să se aștepte ca atunci când avem, ca acum, inflație de – poftim! – 13% să ne împrumutăm în aceleași condiții cum ne-am împrumutat acum un an și jumătate când inflația a fost foarte mică. Orice comparație este lipsită de sens, fiindcă întreaga situație în care ne aflăm acum este o situație de război, de criză. Nu încercați să căutați vinovații în Guvern, în Parlament, în politică. Problema vine de la război și, ca să nu trăim cu iluzii deșarte, și dacă se termină mâine războiul, crizele nu se termină mâine, fiindcă aceste crize se vor prelungi. Vor fi situații destul de complicate şi este bine să fim conștienți de acest lucru.

Romania nu mai este pe locul 1 la inflație în UE, avem 7-8 țări înaintea noastră, inclusiv din zona euro, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, referindu-se la situația de la final de martie 2022.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă