18.5 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăPoliticăPremierul Ciucă încearcă să se împace cu Asociația Foștilor Deținuți Politici

Premierul Ciucă încearcă să se împace cu Asociația Foștilor Deținuți Politici

O delegație trimisă de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România este primită, luni, la Palatul Victoria, de premierul Nicolae Ciucă.

Întâlnirea dintre șeful Executivului și conducerea AFDPR începe la ora 9 și va dura circa o oră. Premierul Ciucă anunța, acum un an, că în România se vor înființa trei muzee ale totalitarismului comunist. Ele se vor afla în orașele București, Timișoara și Râmnicu Sărat. Lucrările de construcție ar urma să fie finanțate din PNRR.

În ciuda anunțului făcut de premier acum un an, relațiile dintre Guvernul României și AFDPR sunt reci. Istoricul Marius Oprea sublinia că această situație ar fi urmarea unei decizii a fostului premier Cîțu. În martie 2021, Cîțu l-a demis pe Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat, reprezentant al deținuților anticomuniști. Demiterea s-a făcut după ce Octav Bjoza s-a opus modificării legii care oferă compensaţii deţinuţilor politici şi urmaşilor acestora. Prin modificarea legii, unele persoane au pierdut aceste drepturi. Iar cei care și-au pierdut drepturile sunt cei care au fost considerați legionari.

Argumentul lui Bjoza, explicat de Marius Oprea, era că eticheta de legionar fusese atribuită de fosta Securitate, prin extensie, foarte multor persoane incomode, inclusiv celor care nu făceau decât să critice regimul comunist.

Subsecretarul de stat de la Asociația Foștilor Deținuți Politici fusese demis de premierul Cîțu

„Încercarea de a justifica şi de a aduce argumente pentru ca urmaşii criminalilor de război, naziştilor sau fasciştilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront şi o mare nedreptate faţă de toţi cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câştigate şi apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale şi de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România”, a explicat, la acel moment, premierul Cîțu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Blinken spune că Israelul are nevoie de un plan clar și concret pentru viitorul Gaza

Israelul are nevoie de un plan clar și concret pentru viitorul din Gaza, unde se confruntă cu potențialul unui vid de putere care ar...

FOTO. Campania în care primarul Capitalei ascunde adevărul continuă. Nicușor Dan se filmează în Centrul Istoric, scoțând din cadre dezastrul

Nicușor Dan  își transmite mesajele electorale în videoclipuri, multe dintre ele filmate în Centrul Istoric al Capitalei, lângă clădiri ale căror fațade arată bine,...

Cătălin Drulă, despre Marcel Ciolacu: “Minte când spune că economia merge bine”

Cătălin Drulă spune despre Marcel Ciolacu că minte atunci când spune că economia țării merge bine. "Cea mai mare minciună pe care o tot repetă...
Ultima oră
Pe aceeași temă