12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăCriza politicăAstăzi se reunește Consiliul Național PSD

Astăzi se reunește Consiliul Național PSD

Astăzi se reunește Consiliul Național PSD, pentru a discuta ultimele detalii înainte de formarea alianței cu PNL.

Consiliul Politic Naţional se reuneşte luni, de la ora 11, la sediul central al PSD. Ședința se desfășoară după ce PSD, PNL și UDMR au purtat negocieri, mai multe zile. Negocierile au ca scop armonizarea programelor de guvernare ale acestor trei partide. Un obiectiv concret este alcătuirea guvernului din care vor face parte miniștri din PSD, PNL și UDMR.

Un subiect încă nerezolvat este din ce partid va proveni premierul. Atât PSD cât și PNL vor să dețină funcția de premier iar ca o soluție de compromis și UDMR a anunțat că poate oferi un premier.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că formațiunea lui este decisă să meargă cu o propunere de premier la Cotroceni.

“Urmează să mergem la preşedintele României cu două variante şi să stabilim. Ştiţi foarte bine că preşedintele României este îndreptăţit, prin Constituţie, să desemneze primul ministru”, a subliniat Ciolacu.

Astăzi se reunește Consiliul Național PSD, în care s-ar decide numele posibilului premier

În opinia lui Marcel Ciolacu, o primă variantă este ca premierul să provină din PSD. Totuși, el a evitat să spună explicit cine ar fi premierul propus de PSD. Cealaltă variantă, care pare agreată și de PSD și de PNL, este ca premierul să fie desemnat alternativ din PSD și din PNL.

PSD și PNL au dezacorduri și pe subiectul creșterii pensiilor și alocațiilor pentru copii. PSD dorește o creștere imediată dar PNL vrea ca majorările sau indexările să se aplice din anul 2022. „Nu este un blocaj, sunt divergențe asupra modului cum se conduce o economie”, explica, acum câteva zile, președintele PNL, Florin Cîțu.

Florin Cîțu, premierul interimar, a susținut că în sectorul public încă sunt prea mulți angajați și au salarii prea mari. Premierul interimar a sugerat ca angajații care sunt în plus la stat să se mute în sectorul privat.

Potrivit unor surse politice, premierul interimar, Florin Cîțu, ar dori ca aparatul bugetar să fie redus cu 25 la sută.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...
Ultima oră
Pe aceeași temă