15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăPoliticăCiucă și Ciolacu reacționează după anunțul lui Scholz privind susținerea României la...

Ciucă și Ciolacu reacționează după anunțul lui Scholz privind susținerea României la Schengen

Anunțul cancelarului german că va susține aderarea României la spațiul Schengen a adus un val de reacții pozitive din partea oficialilor de la București, printre care cea a premierului, dar și a liderului PSD, Marcel Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, că salută sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru ca România să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen, menţionând că reprezintă o “confirmare importantă din partea partenerilor germani a pregătirii României de a se alătura Schengen, în beneficiul întregii Uniuni Europene”.

“Salut sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru ca România să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen. Confirmare importantă din partea partenerilor germani a pregătirii României de a se alătura Schengen, în beneficiul întregii Uniuni Europene”, a transmis Ciucă pe Twitter.

Premierul Ciucă a transmis un mesaj şi pe Facebook, menţionând că România a gestionat cu responsabilitate graniţa externă a Uniunii şi cetăţenii români merită să se bucure de aderarea la spaţiul Schengen şi flexibilitatea suplimentară în termeni de liberă circulaţie a bunurilor şi persoanelor.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat, luni, că salută poziţia cancelarului german Olaf Scholz în privinţa aderării României în Spaţiul Schengen, menţionând că românii merită “cu prisosinţă” această decizie, iar “ajutorul vine de la unul dintre cei mai importanţi lideri de stânga ai Europei”.

“Salut poziţia cancelarului german Olaf Scholz care susţine că România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen. Este ceea ce atât eu, cât şi mulţi colegi din PSD, am afirmat în toate discuţiile cu colegii noştri europeni. Românii merită cu prisosinţă această decizie!”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

El a menţionat că, astfel, atât românii care călătoresc în scop personal sau turistic, cât şi transportatorii de mărfuri nu vor mai fi nevoiţi să piardă timp preţios cu verificările de la graniţele statelor membre Schengen.

“Mai ales în cazul transportatorilor, asta va însemna scurtarea semnificativă a timpilor de aşteptare în frontieră, deci curse operate mai rapid, cu costuri mai reduse”, a mai arătat liderul PSD.

Reacția ministrului de externe

Declaraţia cancelarului Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României “este un anunţ extrem de important, pentru că este pentru prima oară când Germania, la cel mai înalt nivel, anunţă, în mod necondiţionat, susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, a afirmat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la Digi 24.

Şeful diplomaţiei române a adăugat că Scholz “a spus foarte clar că România, alături de celelalte state candidate în acest moment, îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderare şi că va susţine personal acest demers”.

“Este un anunţ foarte important, care vine în completarea susţinerii pe care şi Franţa, prin preşedintele Macron, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în România, în luna iunie, l-a făcut în acelaşi sens şi trebuie spus de asemenea, foarte clar, că aceste anunţuri sunt rezultatul demersurilor şi discuţiilor pe care le-a purtat preşedintele României cu cei doi lideri europeni, cu diverse ocazii”, a adăugat Aurescu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Turcia nu va relua schimburile comerciale cu Israelul

Turcia a declarat că nu va relua schimburile comerciale cu Israelul, în valoare de 7 miliarde de dolari pe an, până când nu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă