31 C
București
sâmbătă, 13 august 2022
AcasăȘtirile zileiPoliticăCircul ieftin dintre Clotilde Armand și consilieri ține blocat sectorul 1. ...

Circul ieftin dintre Clotilde Armand și consilieri ține blocat sectorul 1. PNL: Șantaj cu refugiați

Bugetul sectorului 1 din Capitală nu a fost votat nici până la această dată, iar primarul Clotilde Armand și consilierii din opoziție continuă lungul șir de scandaluri care a acaparat ședințele locale.

Cetățenii din sectorul 1 al Capitalei se plâng de serviciile de salubrizare slabe și de lipsa investițiilor, în timp ce primarul Clotilde Armand și consilierii locali țin blocat bugetul pe anul în curs.

Deja de foarte multe luni, în ședințele Consiliului Local Sector 1 se livrează doar “circ ieftin”, edilul Clotilde Armand și consilierii PNL și PSD își adresează reciproc acuze și jigniri, în timp ce proiectele importante rămân “în aer”.

Blocat rămâne și bugetul pe 2022, care ar fi trebuit să vină cu soluții pentru gravele probleme, precum maldărele de gunoaie depozitate pe domeniul public din cel mai bogat sector al Capitalei, după cum a arătat cotidianul național “România liberă”.

Am încercat să o contactăm telefonic pe Clotilde Armand, pentru a ne oferi explicații legate de blocajul din administrația publică locală a sectorului 1, însă edilul nu a răspuns.

În acest timp, consilierii locali ai PNL acuză că primarul sectorului 1 apelează la “șantaj cu refugiați” pentru a trece “un buget ilegal”.

“Ieri (nota redacției – marți), Consiliul Local al Sectorului 1 a votat în unanimitate pentru folosirea fondului de rezervă al bugetului sectorului 1 pentru sprijinirea refugiaților. Totodată, proiectul de buget nu a fost votat. Cele două probleme NU sunt legate, în ciuda afirmațiilor mincinoase ale primarului, care încearcă să șantajeze consilierii locali să îi voteze un proiect de buget ilegal”, se precizează într-un comunicat de presă al PNL Sector 1, remis cotidianului național “România liberă”.

Liberalii susțin că: “De la momentul în care proiectul de buget a fost pus în dezbatere publică, PNL Sector 1 a semnalat public că încalcă în mod flagrant prevederile legii 273/2006. Bugetul nu respectă prevederile legale privitoare la bugetarea datoriilor primăriei, după cum arată și Curtea de Conturi în auditul derulat anul trecut”.

Mai mult, spun cei din PNL, lista de investiții propusă de primar include obiective fantasmagorice, care nu au fost supuse anterior votului Consiliului Local.

“Practic, primarul vrea să aloce bani în buget pentru proiecte care nu au fost aprobate vreodată ca investiții. În același timp, bani pentru refugiați există. Pe de-o parte, Guvernul României a dat o ordonanță de urgență prin care acoperă de la bugetul de stat costurile necesare întreținerii refugiaților pe teritoriul României — deci, inclusiv în sectorul 1. Pe de altă parte, dacă insistă să cheltuiască banii din bugetul local, primarul are la dispoziție fondul de rezervă, actualmente la un nivel de 500.000 de lei (deși primarul a încheiat anul trecut cu peste 400 de milioane de lei excedent bugetar). Suma din fondul de rezervă actual poate fi cheltuită și este mai mult decât suficientă pentru următoarele zile, mai ales că în sectorul 1 mii de bucureșteni au donat deja alimente, haine și produse de îngrijire, inclusiv în cadrul campaniei civice de solidaritate lansate de PNL Sector 1 acum trei zile”, mai arată sursa citată.

“Tema refugiaților NU trebuie politizată. Nimic din ceea ce noi am făcut nu a inclus vreo siglă sau vreun  mesaj de partid. Mii de bucureșteni au donat până acum aproape 50 de tone de produse vitale pentru victimele războiului. Și au făcut-o din suflet. Voluntarii noștri au venit la rândul lor din dorința de a ajuta — au sortat, au împachetat și au livrat spre Ucraina toate aceste produse”, a declarat președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja.

Acesta mai susține că: “Este absolut inacceptabil să fie șantajați consilierii locali cu trecerea unui buget ilegal, croit doar pentru acțiuni de imagine ale primarului, pentru a putea susține – chipurile – refugiații din Ucraina. Există initiative civice private, există bani de la bugetul de stat. Mai mult, la școlile unde au fost cazați până acum refugiații au fost primite deja foarte multe donații, toate condițiile fiind asigurate”.

“Așadar, legătura dintre războiul tragic din Ucraina și bugetul local al sectorului 1 este doar o temă falsă, penibilă de șantaj politic cinic și mincinos. Am pregătit zeci de amendamente la proiectul de buget, vom face toate eforturile necesare pentru adoptarea cât mai urgentă a unui buget legal, cu investiții concrete în spitalele, școlile și în calitatea vieții oamenilor din sectorul 1. Cetățenii sunt singurul nostru aliat,” a mai declarat Burduja.

Din informațiile RL, și președintele PNL București, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, ar fi încercat să negocieze cu Clotilde Armand, dar fără succes.

“Până în acest moment, primarul Clotilde Armand nu a prezentat nicio estimare privitoare la cheltuielile cu refugiații. Amintim că, acum câteva zile, primarul a anunțat pe pagina personală că are deja 1000 de paturi disponibile în sectorul 1. Până în acest moment, mai puțin de 700 de paturi ar exista la nivelul sectorului 1”, se mai menționează în comunicatul PNL Sector 1.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Aglomerație în vămi: aproape 346.000 de persoane, prin punctele de frontieră, în ultimele 24 de ore

Aproximativ 345.900 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu aproximativ 83.440 mijloace de transport, au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare,...
00:02:01

VIDEO: Suspectul în cazul atacului asupra lui Salman Rushdie a fost identificat

Salman Rushdie, romancierul de origine indiană care s-a ascuns ani de zile după ce Iranul i-a îndemnat pe musulmani să îl ucidă din cauza...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 171: Zelenski cataloghează din nou acțiunile armatei lui Putin drept teroriste

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, după tot ce au făcut forţele ruse, "poate exista o singură atitudine faţă de Rusia - cea faţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă