19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalErdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP și Agerpres, preluate de ziarulprofit.ro.

Cei doi lideri s-au întâlnit mai mult de două ore şi jumătate la Palatul Dolmabahce, pentru prima lor reuniune oficială de la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut.

Haniyeh a fost însoţit de Khaled Meshaal, unul dintre liderii de top ai Hamas, iar din partea turcă au mai participat la întâlnire ministrul de externe Hakan Fidan şi şeful serviciului de informaţii (MIT) Ibrahim Kalin.

Conform imaginilor difuzate de preşedinţia turcă, Erdogan şi-a întâmpinat călduros oaspeţii, care sunt descrişi drept „terorişti” de Israel şi ţările occidentale.

Şeful statului turc a respins întotdeauna acest termen şi consideră Hamas o mişcare de „eliberare”.

„Este vital ca palestinienii să acţioneze în unitate în acest proces. Cel mai puternic răspuns la Israel şi calea spre victorie este prin unitate şi integritate”, a spus el, conform unui comunicat emis de preşedinţia turcă după întâlnire.

După recentele tensiuni dintre Israel şi Iran, Erdogan a subliniat, de asemenea, „importanţa de a acţiona în aşa fel încât să se menţină atenţia asupra Fâşiei Gaza”.

Vizita unor înalţi oficiali ai Hamas la Istanbul vine în contextul în care Qatar, a cărui mediere stagnează, declară că doreşte să-şi „reevalueze” rolul între Israel şi Hamas.

În ciuda legăturilor sale strânse cu aceasta din urmă, Ankara a fost până acum marginalizată.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a criticat întâlnirea. „Alianţa Frăţiei Musulmane: violuri, crime (…) Erdogan, să-ţi fie ruşine!”, a scris el pe reţeaua X, într-un mesaj în engleză şi turcă.

Erdogan a inițiat negocieri cu Hamas

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un proces de negocieri cu Hamas în vederea obţinerii eliberării ostaticilor israelieni, răpiţi de gruparea islamistă, a indicat miercuri seară o sursă oficială pentru AFP, potrivit agerpres.ro.

“Sunt pe cale de a negocia pentru a obţine eliberarea ostaticilor la ordinul preşedintelui Erdogan”, a declarat această sursă, confirmând o informaţie a postului de televiziune privat Habertürk.

Zeci de israelieni şi străini sunt ţinuţi ostatici de luptătorii Hamas în Fâşia Gaza, după ofensiva surpriză şi mortală a mişcării islamiste palestiniene care a început sâmbătă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Cine este pădurarul „garantat” de baronul Gheorghe Flutur care va conduce APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va avea din această săptămână un nou director general în persoana unui silvicultor, fost deputat...

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...
Ultima oră
Pe aceeași temă