21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInternaționalSUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane, dar criticat de organizaţiile pentru libertăţi civile, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Casa Albă a salutat într-un comunicat extinderea programului, “unul dintre cele mai importante instrumente ale SUA de colectare a informaţiilor”, şi a anunţat că preşedintele Joe Biden va promulga “rapid” textul.

Proiectul de lege în cauză, secţiunea 702 din Legea privind supravegherea în străinătate (FISA), permite agenţiilor de informaţii americane să desfăşoare programe de supraveghere electronică sau telefonică fără a solicita neapărat un mandat judiciar.

Programul vizează în special persoanele non-americane din străinătate, inclusiv prin consultarea corespondenţei electronice.

Textul de lege a fost puternic denunţat de organizaţiile care apără viaţa privată şi libertăţile.

Acesta a fost adoptat în urmă cu o săptămână în Camera Reprezentanţilor, dar reînnoirea sa a făcut obiectul unor dezbateri aprinse.

Fostul preşedinte Donald Trump, care vrea să-l înlăture pe Joe Biden de la Casa Albă, a intervenit în dezbatere săptămâna trecută, cerându-le aleşilor să “omoare FISA”.

Programul “a fost folosit împotriva mea şi a multor altora. Mi-au spionat echipa de campanie!,”, a susţinut el, fără a furniza dovezi, pe reţeaua sa Truth Social.

La mijlocul lunii decembrie, un înalt oficial de la Casa Albă a cerut prelungirea programului, spunând că, “prin ceea ce se întâmplă în Israel, prin ceea ce se întâmplă în Ucraina, prin ameninţarea reprezentată de China, prin ceea ce se întâmplă cu infrastructura noastră strategică, prin atacurile cibernetice, ar fi un moment foarte prost să depunem armele unilateral”.

O anchetă de spionaj din Brazilia a ajuns la fiul lui Bolsonaro

Poliția federală braziliană a percheziționat luni (29 ianuarie) proprietăți ce au legătură cu Carlos Bolsonaro, un din fii fostului președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, în cadrul unei anchete privind presupusul spionaj ilegal asupra dușmanilor politici, în timpul mandatului tatălui său, au declarat două surse, potrivit Reuters.

Carlos Bolsonaro este consilier al orașului Rio de Janeiro și se confrunta deja cu o anchetă a Curții Supreme pentru că ar fi condus o fabrică de știri false din palatul prezidențial.

Acum este suspectat că a folosit date culese ilegal de Agenția braziliană de informații sau Abin pentru a urmări locația telefoanelor mobile private, folosind un software israelian numit First Mile, a declarat o sursă a poliției federale pentru Reuters.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...
Ultima oră
Pe aceeași temă