15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăCioloș ar fi vrut să-și dea demisia din fruntea USR dar s-a...

Cioloș ar fi vrut să-și dea demisia din fruntea USR dar s-a răzgândit

Ședința conducerii USR, organizată duminică, a pornit de la zvonul privind demisia lui Cioloș din fruntea partidului.

Președintele Cioloș n-a semnat cererea de convocare a ședinței de duminică a USR. Cioloș a precizat însă că nu se opune desfășurării ședinței.

”Am primit o cerere de convocare a unei şedinţe extraordinare de Birou Naţional de la Dan Barna, semnată la comun de grupul celor 14 colegi. Statutar, aşa ceva nu este posibil mai devreme de 48 de ore, ceea ce ar presupune că şedinţa extraordinară ar trebui să aibă loc luni seară, la jumătate de zi după şedinţa ordinară a Biroului Naţional. Am cerut celorlalţi colegi acceptul de a organiza totuşi şedinţa în mod excepţional mâine şi i-am rugat să nu conteste desfăşurarea ei”.

Cioloș a recomandat să existe transparență în partid. “Nu e nimic de ascuns şi transparenţa e necesară pentru acest partid mai mult ca orice altceva în acest moment”, a explicat Cioloş.

Ce fel de reformă dorește președintele USR

Ședinţa de duminică urma să decidă asupra publicării înregistrării unei şedinţe a Biroului Naţional al USR.

În ședința din 3 februarie, Cioloș prezentase programul său de restructurare a partidului. Cioloș cerea, printre altele, o “transparentizare completă a modului de funcționare a organelor partidului, începând cu activitatea Biroului Național, care trebuie să-și facă publice dezbaterile, concluziile și deciziile”.

Cioloș cerea și reorganizarea Secretariatului General al USR. Una dintre propuneri ar fi ca funcția de secretar general să fie reevaluată și scoasă la concurs.

Potrivit informațiilor provenite din interiorul USR, Dan Barna s-ar opune planurilor lui Cioloș. “Dacian, oamenii ne-au ales să colaborăm. Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democrației”, ar fi spus Dan Barna.

Demisia lui Cioloș ar fi așteptată, dar ea întârzie

După apariția primelor dezvăluiri despre intențiile sale, Cioloș a oferit o explicație publică.

“Repet pentru toți colegii și opinia publică: nu plec nicăieri, sunt aici ca să construiesc și să ajut la coagularea unui partid care să poată oferi României speranță și soluții”, a anunțat Cioloș într-un mesaj postat pe internet.

“Lucrurile nu merg cum trebuie. Spaima unora că, dacă deschidem partidul, vor apărea și alți oameni competenți care ar putea să le ia locul nu poate deveni politica oficială a USR. Faptul că mesajul meu este inconfortabil pentru unii colegi e de înțeles. Ce e de neacceptat este chemarea partidului la arme sub pretextul că președintele – adică eu – ar dori să distrugă partidul sau să îl dea altcuiva sau să îl controleze din exterior sau alte asemenea năzbâtii”, susține Cioloș.

Cioloș a folosit însă prilejul pentru a lansa un atac împotriva lui Barna.

Utilizarea bazei de date a partidului în scopuri politice personale este un gest descalificant

“Închei cu o notă personală adresată lui Dan Barna. Acest moment nu este despre Cioloș și Barna. Nu trebuie să fie. Invitația mea de deschidere include și acest mesaj, că e timpul să creștem lideri alternativi pentru binele acestui partid și credibilitatea ofertei sale politice. Consider declarațiile și acțiunile lui Dan o stângăcie, dar și o forțare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent. Utilizarea bazei de date a partidului în scopuri politice personale este un gest descalificant. Și contrar regulilor noastre interne”, a subliniat Dacian Cioloș.

Surse din interior susțineau că Cioloș ar fi dispus să demisioneze din funcția de președinte USR, dacă nu îi este acceptat programul său de reformare a partidului.

Ar fi apărut chiar un pretendent la această funcție. Cătălin Drulă, fost ministru, ar fi anunțat că poate să preia, interimar, funcția de președinte USR.

Cătălin Drulă este vicepreședinte USR. Într-o declarație publică, el a exclus, însă, riscul unei scindări a USR. “Abia ne-am unit!”, a explicat, vineri seară, Cătălin Drulă, la un post de televiziune.

“Noi am trecut printr-un proces de fuziune. Eu cred că a fost un proces de succes. USR era un partid deja existent. Apoi a apărut PLUS, care a adus alți oameni, alte energii”, a explicat Drulă.

Fără a cere demisia lui Cioloș, Drulă a lansat o critică la adresa președintelui USR.

“Suntem sătui de partidele ca niște unități militare, în care toată lumea face sluj la șefu. Dacian Cioloș cred că s-a adaptat mai greu la acest lucru”, a subliniat Cătălin Drulă.  

35 de politicieni din vechiul partid PLUS ar fi semnat o scrisoare de susținere pentru Cioloș. Unul dintre ei este europarlamentar. Această informație a fost transmisă, duminică, de postul Digi 24.

Întregul scandal sugerează reaprinderea tensiunilor dintre vechile grupări USR și PLUS. Una este condusă de Barna, cealaltă de Cioloș. Actualul USR reprezintă fuziunea dintre USR și PLUS.

După fuziune, alegerile pentru funcția de președinte USR le-a câștigat Cioloș. El l-a întrecut cu greu, la vot, pe Barna. Acum, Cioloș este președinte iar Barna este doar unul dintre cei zece vicepreședinți USR. Cioloș i-ar fi propus lui Barna postul de prim-vicepreședinte dar acesta l-a refuzat.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă