Anul acesta, Paștele ortodox și cel catolic vor fi sărbătorite în aceeași zi, pe 20 aprilie, iar acest lucru ar putea genera provocări pentru rețelele electrice din Europa
Potrivit Transelectrica, dacă vremea va fi însorită, producția de energie fotovoltaică ar putea atinge un nivel record, în timp ce consumul de electricitate va fi extrem de scăzut.
Șeful Dispecerului Energetic Național, Virgiliu Ivan, a declarat că operatorii de transport și sistem din întreaga Europă lucrează deja la soluții pentru a menține echilibrul energetic. „Ne pregătim pentru toate scenariile posibile, inclusiv pentru un consum minim de doar 2.000 MW în România, ceea ce ar fi un record. Creșterea puterii instalate la prosumatori și parcurile fotovoltaice extinse, fac ca situația să fie una provocatoare”, a explicat Ivan pentru profit.ro.
Declarația lui Virgiliu Ivan vine în contextul unei tranziții accelerate către surse regenerabile. Deși creșterea producției fotovoltaice este un pas important spre sustenabilitate, aceasta aduce și riscuri legate de echilibrarea sistemului energetic.
În 2024, Grecia a fost nevoită să suspende importurile de energie în prima zi de Paște, din cauza surplusului de electricitate, generat de panourile solare. România are în prezent peste 4.700 MW instalați în fotovoltaice, dintre care mai mult de jumătate provin de la prosumatori, ceea ce face posibil un scenariu similar.
Experții avertizează că o supraproducție masivă de energie solară poate forța operatorii de rețea să ia măsuri speciale, precum reducerea producției din alte surse sau chiar exporturi forțate de electricitate pentru a preveni suprasolicitarea sistemului.
În cazuri extreme, dacă măsurile de echilibrare nu sunt suficiente, există riscul ca unele centrale electrice să fie oprite temporar sau ca prețurile energiei pe piața spot să devină negative, ceea ce s-a întâmplat deja în anumite țări europene, în perioade de producție excesivă.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube