6.3 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăEconomieRomânia, dependentă de importurile de energie

România, dependentă de importurile de energie

Importurile masive în orele de vârf, când prețurile internaționale sunt ridicate, duc la scumpirea energiei pentru consumatorii finali

România se confruntă cu o problemă sistemică majoră în sectorul energetic, mai exact, incapacitatea de a-și asigura consumul din producția internă. Datele Transelectrica arată că, în 24 de ore, la un consum național de 7.587 MW, importurile de energie au atins un nivel record de 2.037 MW, acoperind aproape 27% din necesar. Rezultă un dezechilibru structural între cerere și ofertă, amplificat de o producție redusă de energie regenerabilă.

Energie generată din surse eoliene și fotovoltaice a fost de doar 654 MW (8,6% din total). Principalele surse de energie rămân cele convenționale: gazul (28,4%), energia nucleară (23,4%) și cărbunele (13,3%). Această dependență de resurse tradiționale, în contextul tranziției energetice europene, accentuează vulnerabilitățile sectorului energetic.

Creșterea importurilor de energie, care au avansat cu 86% în primele luni din 2024 față de aceeași perioadă din 2023, este simptomatică pentru o infrastructură energetică insuficient modernizată, scrie profit.ro.

Importurile masive în orele de vârf, când prețurile internaționale sunt ridicate, duc la scumpirea energiei pentru consumatorii finali. „Suntem necompetitivi, din cauza prețurilor la energie. Germania are costuri cu 40% mai mici, iar Franța beneficiază de prețuri și mai reduse,” a avertizat, în cadrul conferinței Energy Forum, organizată de DC News, George Vișan, director Piețe de energie, Transelectrica.

În plus, dependența de importuri ridică probleme de securitate energetică. „Orice disfuncționalitate în fluxurile transfrontaliere poate genera dezechilibre majore, mai ales în sezonul rece, când consumul crește semnificativ”, a mai precizat Vișan.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Guvernul schimbă termenul pentru depunerea situațiilor financiare

Noile prevederi sunt deja în Monitorul Oficial și impun depunerea la timp a situațiilor financiare ca o condiție obligatorie pentru aplicarea impozitului pe microîntreprinderi Ordonanța...

Sănătate și nutriție pentru bebeluși: Rețete sănătoase și sfaturi esențiale

Redactia BebeluBebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel...

Deficitul de forță de muncă din România: Tinerii pleacă, iar companiile apelează la muncitori asiatici

Deși salariile în unele industrii din România au ajuns la niveluri competitive cu cele din Europa, românii din diaspora continuă să refuze întoarcerea acasă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă