7.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalParlamentul European face apel ca Republica Moldova să fie țară candidată la...

Parlamentul European face apel ca Republica Moldova să fie țară candidată la aderarea la UE

Parlamentul European a adoptat joi raportul anual privind implementarea acordului de asociere UE-Republica Moldova, cu 512 voturi pentru, 43 de voturi împotrivă şi 39 de abţineri, care include un apel la Uniunea Europeană să furnizeze mai mult sprijin strategic Moldovei după depunerea cererii pentru aderarea la blocul comunitar, informează un comunicat al PE.

În contextul unui mediu de securitate care se înrăutăţeşte, textul recunoaşte că războiul din Ucraina a afectat în mod disproporţionat Republica Moldova vecină. Economia acesteia a fost afectată de pierderea unor oportunităţi de import şi de export şi de creşterea rapidă a preţurilor energiei, iar R.Moldova a primit şi cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni raportat la populaţie decât orice altă ţară, punând o enormă presiune pe serviciile sale publice.

Motivată de invazia Rusiei în Ucraina, cererea oficială a Republicii Moldova de aderare la UE de pe 3 martie a fost salutată de eurodeputaţi, întrucât confirmă drumul european al ţării. Ei fac apel la instituţiile UE să-i acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată, împreună cu Ucraina şi Georgia, în conformitate cu articolul 49 din TEU şi “pe baza meritelor”. Între timp, consideră eurodeputaţii, Uniunea Europeană şi Republica Moldova ar trebui că continue să lucreze la integrarea ţării în piaţa unică a UE.

Rezoluţia face apel la Comisia Europeană să ajute Republica Moldova în pregătirea unei strategii credibile pentru perioada de preaderare la UE. De asemenea, eurodeputaţii atrag atenţia asupra necesităţii pentru mai mult ajutor strategic pentru Republica Moldova, în special prin înfiinţarea unui grup de sprijin al Comisiei pentru această ţară, similar cu cel existent pentru Ucraina.

Raportul subliniază, de asemenea, că cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei deschid un nou capitol în integrarea lor europeană, care ar trebui să fie caracterizat de eforturile întărite de implementare ale acordurilor de asociere şi ale componentelor de liberalizare a schimburilor.

Parlamentul European vrea ca Republica Moldova să obțină statutul de candidat pentru aderarea la UE mai rapid, în ciuda incidentelor de securitate de la granița ei

Nu în ultimul rând, eurodeputaţii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu o serie de recente incidente de securitate în regiunea separatistă Transnistria şi le condamnă ca pe nişte acte periculoase de provocare comise într-o situaţie de securitate foarte volatilă. Ei îşi reiterează sprijinul pentru o soluţionare paşnică a conflictului din Transnistria, bazat pe suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova, conform agerpres.ro.

“UE trebuie să le acorde urgent Republicii Moldova şi Ucrainei statutul de ţări candidate”, a declarat raportorul român Dragoş Tudorache, din grupul Renew Europe.

“Acesta este un mesaj cu trei posibili destinatari. Este un mesaj către lumea pe care UE o sprijină şi cu care împărtăşim aceleaşi valori într-un mod concret, tangibil şi angajat. Este un mesaj către Putin şi către toţi dictatorii din lume, că vom rămâne uniţi în faţa oricărei agresiuni şi astfel de acţiuni nu vor face decât să ne întărească. Şi, mai presus de toate, este un mesaj către cetăţenii Moldovei, către cei care au ales o cale europeană, că Europa îi vede, îi aude şi nu-i va abandona”, a mai spus eurodeputatul USR PLUS.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Anul acesta, țara noastră trebuie să reducă emisiile de CO2 din sectorul deșeurilor cu 20%

România trebuie să reducă cu 20% cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră (GES), provenită din sectorul deșeurilor, până în 2025, comparativ...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

Două garnituri de metrou s-au ciocnit în staţia Timpuri Noi

Două trenuri de metrou s-au ciocnit marți seară la staţia Timpuri Noi, după ce una dintre garnituri a intrat pe linia ocupată de cealaltă....
Ultima oră
Pe aceeași temă