10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăPână la noi decizii. Gabriela Firea ar putea câștiga fără probleme un...

Până la noi decizii. Gabriela Firea ar putea câștiga fără probleme un nou mandat la primăria Capitalei

Scandalul azilelor din Voluntari, orașul păstorit de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, care și-a dat demisia din funcția de ministru al Familiei, pare să nu fie atât de revoltător în ochii bucureștenilor, care potrivit unui sondaj INSOMAR ar alege-o pentru un nou mandat la primăria Capitalei.

Gabriela Firea nu a mai prins un nou mandat la primăria Capitalei la alegerile din 2020, bucureștenii fiind revoltați că principalele probleme, adică apa caldă și căldura, dar și traficul, mijloacele din transport și gestionarea gunoaielor și a măririi spațiilor verzi nu au fost soluționate, ci mai degrabă Firea s-a dedicat concertelor și a risipitului de bani pe campanii care s-au dovedit a fi inutile, iar datoriile făcute sunt în continuare suportate de bucureșteni. Culmea că odată cu izbucnirea scandalului azilelor groazei din Voluntari în care au fost acuzați că sunt implicați indirect soții Pandele Firea, bucureștenii ar vota-o pe Gabriela Firea ca independent anul viitor pentru un nou mandat la Primăria Capitalei.

Dacă ar candida ca independent pentru funcția de primar general, ar obține o majoritate fabuloasă: 34% dintre bucureștenii chestionați o vor în locul lui Nicușor Dan

Potrivit aceluiași sondaj, Cristian Popescu Piedone (PUSL) ar obține 10% din voturi, la egalitate cu Rareș Bogdan (PNL). 

Același sondaj INSOMAR arată o repoziționare a alegătorilor pentru alegerile parlamentare. PSD conduce în continuare din poziție fruntașă, cu 29%, în timp ce AUR se află pe locul 2 în preferințele românilor, cu 22 de procente. Partidului lui George Simion ia fața liberalilor fără probleme. Potrivit INSOMAR, PNL este cotat cu 21 de procente. 

În ultimele luni, mai multe sondaje au clasat-o pe Gabriela Firea favorită pentru funcția de primar general. Asta, în condițiile în care mai bine de jumătate dintre bucureșteni sunt nemulțumiți de modul în care arată Capitala.

Centrul INSOMAR este deținut de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu care spunea într-o declarație recentă că ar fi putut face mai multe lucruri la primăria Capitalei dacă ar fi avut mai mult sprijin din partea PSD.

,,Nu o cunosc pe Gabriela Firea. Despre dumneai am aceeași părere pe care o am despre toți politicienii din România, dar când a fost primar al Capitalei nu a putut performa pentru că, conducerea de atunci a PSD a torpilat-o din toate pozițiile. Nu i-a dat bani, nu i-a creat un cadru legislativ, nimic. Dimpotrivă, i-au dat în cap cât au putut. A o acuza astăzi pe Firea, a-i pune în cârcă problema azilelor din România este o stupiditate.”, a declarat Sorin Ovidiu Vîntu.

Firea, realizări și eșecuri la primărie

Pe scurt, revoluția în trafic promisă de Gabriela Firea nu a avut loc, avariile la rețeaua de termoficare lasă în continuare sute de blocuri fără apă caldă și căldură, iar poluarea rămâne principala problemă a acestui oraș. Cele mai controversate decizii sunt înființarea celor 22 de companii municipale, acordarea de vouchere și stimulente în valoare de 220 milioane de euro, acordarea a peste 200 milioane lei pentru biserici. Dincolo de chestiunile administrative, în mandatul Gabrielei Firea, bucureștenii au stat mai mult ca niciodată fără apă caldă și căldură, practic sistemul ajungând la un nivel maxim de degradare din cauza lipsei investițiilor din ultimii 30 ani. Cele mai importante lucruri care rămân după Gabriela Firea sunt achizițiile făcute pentru transportul public (400 de autobuze Otokar, a 130 de autobuze hibrid Merecedes și 100 de troleibuze) dar și repornirea programului de consolidare a unor clădiri din Capitală. S-au făcut investiţii semnificative în ultimii ani pentru extinderea, modernizarea, reabilitarea şi dotarea celor 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei. Numai pentru dotări, în perioada 2016-2019, Primăria Capitalei a investit în aparatura medicală aproximativ 37 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate de instituție.

Nicușor Dan, acuzații Firea

Nici Nicușor Dan nu a reușit să rezolve problema traficului, a căldurii și apei calde, în schimb a refuzat să mai dea autorizații de construcție atât de ușor.

,,Când am ajuns în primărie, am găsit un buget de 3 milioane de lei şi datorii curente de 3 miliarde de lei. Adică o datorie de 1.000 de ori mai mare decât bugetul. Din cele trei miliarde, 165 de milioane de lei erau neplătiţi pentru autobuzele Otokar. Creditele pentru investiţii erau blocate. Datoriile curente trebuia plătite imediat. Conturile Primăriei erau blocate. Eram practic în faliment nedeclarat.”, spunea Nicușor Dan.

Scandalul azilelor de bătrâni, un joc politic?

Gabriela Firea susține că scandalul legat de ororile prin care au trecut acei bătrâni este folosit pentru scoaterea sa din politică.

„Consider că este o luptă pentru Primăria Capitalei, că USR București dorește să îl mențină pe Nicușor Dan. Domnul Dan Voiculescu, direct interesat, care mi-a și cerut demisia primul, care coordonează cele 20 de spitale ale Primăriei Capitalei dorește să le conducă în continuare. Gândindu-se că altfel nu au cum să mă scoată din cursă sau să mă scadă în sondaje, avâd în vedere incapacitatea lui Nicușor Dan de a fi un primar bun, atunci au început să facă ce știu ei să facă cel mai bine: Linșaj public, calomnii, minciuni, campanii mediatice, merg în zona manipulării pe subiecte sensibile. Noi nu vom tăcea, dar vom merge și în justiție, pentru că deja s-a depășit mult prea mult orice nivel de înțelege a tacticilor politice”, a mai spus Firea într-o intervenție televizată.

În concluzie, opinia publică nu pare să fie convinsă de vinovăția Gabrielei Firea în scandalul azilelor, însă pare că nici faptul că nu a realizat mare lucru la Primăria Capitalei nu este pentru bucureșteni o problemă, ceea ce arată că lipsa unui candidat puternic la primăria Capitalei face ca Firea, aparent o victimă a USR în acest scandal, să aibă șanse reale la un nou mandat.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă