33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInternaționalOstilitățile Israel-Hezbollah alimentează temerile de extindere a războiului din Gaza

Ostilitățile Israel-Hezbollah alimentează temerile de extindere a războiului din Gaza

Israelul și Hezbollah au schimbat focuri de artilerie transfrontaliere, pe măsură ce temerile privind un conflict regional au crescut după ce Israelul a dezvăluit că a aprobat planuri pentru o ofensivă în Liban, iar militanții susținuți de Iran au promis să-și acopere inamicul cu rachete.

Hezbollah a declarat că a tras zeci de rachete în nordul Israelului joi, ca represalii pentru un atac aerian mortal în sudul Libanului, despre care Israelul a spus că a ucis unul dintre operativii grupului. Hezbollah a revendicat, de asemenea, mai multe alte atacuri asupra trupelor și pozițiilor israeliene pe parcursul zilei.

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au lovit două depozite de arme și alte câteva locații aparținând grupului și că a tras artilerie “pentru a elimina amenințările din mai multe zone din sudul Libanului”.

Cu puțin înainte de miezul nopții, armata a declarat că a “interceptat cu succes o țintă aeriană suspectă care a traversat din Liban”.

Și vineri dimineața devreme, mass-media libaneză a raportat noi lovituri israeliene în sudul țării.

Experții sunt împărțiți în privința perspectivelor unui război mai amplu, aproape nouă luni de la începutul campaniei Israelului de eradicare a aliatului Hezbollah, Hamas, grupul militant palestinian din Fâșia Gaza.

Hezbollah și forțele israeliene au schimbat focuri aproape zilnic de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care a declanșat războiul din Gaza, iar retorica belicoasă a escaladat odată cu atacurile.

Principalul susținător militar al Israelului, Statele Unite, a încercat să descurajeze orice extindere a ostilităților de-a lungul frontierei.

Într-o întâlnire cu oficiali israelieni care vizitează Washingtonul, secretarul de stat Antony Blinken a subliniat “importanța evitării unei escaladări suplimentare în Liban și ajungerea la o soluție diplomatică care să permită familiilor israeliene și libaneze să se întoarcă la casele lor”, conform unei declarații.

Într-un discurs televizat de miercuri, șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat că “niciun loc” din Israel nu va “scăpa de rachetele noastre” dacă va începe un război mai amplu.

El a amenințat, de asemenea, Ciprul vecin, dacă va deschide aeroporturile sau bazele sale pentru Israel “pentru a ataca Libanul”.

Ciprul, membru al Uniunii Europene, găzduiește două baze britanice, inclusiv o bază aeriană, dar acestea sunt în teritoriu suveran britanic și nu sunt controlate de guvernul cipriot.

Joi, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Konstantinos Letymbiotis, a respins ca fiind “total nefondate” orice sugestie de posibilă implicare într-un conflict legat de Liban.

Avioanele de luptă de la baza aeriană britanică din Cipru, împreună cu forțele americane, au atacat rebelii Huthi susținuți de Iran din Yemen, care au vizat transportul maritim din Marea Roșie de câteva luni.

Joi, armata americană a declarat că a distrus mai multe drone Huthi, la o zi după ce forțele sale au lovit două locații rebele din Yemen.

– ‘De-escaladare urgentă’ –

Atacul Hamas din octombrie asupra Israelului a dus la moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Militanții au capturat, de asemenea, ostatici, dintre care 116 rămân în Gaza, deși armata spune că 41 sunt morți.

Ofensiva de represalii a Israelului în Gaza a ucis cel puțin 37.431 de persoane, de asemenea majoritatea civili, conform ministerului sănătății din teritoriul controlat de Hamas.

Cel mai recent bilanț de joi a inclus cel puțin 35 de decese din ziua precedentă, a spus ministerul.

Huthi și Hezbollah spun amândoi că acționează ca răspuns la acțiunile Israelului în Gaza.

Marți, armata Israelului a anunțat că “planurile operaționale pentru o ofensivă în Liban au fost aprobate și validate”.

În aceeași zi, Hezbollah a publicat un videoclip care arată imagini de drone pe care susține că le-a înregistrat deasupra nordului Israelului, inclusiv părți din orașul și portul Haifa.

Emisarul american Amos Hochstein, aflat într-o vizită în regiune, a cerut “de-escaladare urgentă”, în timp ce coordonatorul special al ONU pentru Liban, Jeanine Hennis-Plasschaert, a spus că nu există “inevitabilitatea conflictului” în timpul vizitei sale la forțele de menținere a păcii ale ONU din sudul țării.

Violența transfrontalieră a ucis cel puțin 479 de persoane în Liban, majoritatea combatanți, dar și 93 de civili, conform unui bilanț AFP.

Autoritățile israeliene spun că cel puțin 15 soldați și 11 civili au fost uciși în nordul țării.

Rezidenții obosiți din Beirut au minimizat joi șansele unui război în Liban, care a rămas practic fără lider din cauza blocajului politic, în timp ce o criză economică de cinci ani continuă.

În Israel, unii cetățeni au cerut acțiuni împotriva Hezbollah, iar Noam Galili, în vârstă de 29 de ani, a spus: “Știu cum este să trăiești aproape de Liban, dar nu s-a simțit niciodată atât de periculos ca acum.”

Violența a strămutat deja zeci de mii de oameni, majoritatea în Liban, dar și în nordul Israelului.

– Presiuni –

În sudul Gaza, o misiune a Națiunilor Unite a constatat că sute de mii de persoane strămutate “suferă de acces slab la adăpost, sănătate, alimente, apă și salubritate”, a spus un raport ONU miercuri seara.

În centrul Gaza, rezidenții au spus că au recurs la utilizarea uleiului de gătit pentru a alimenta mașinile lor.

Președintele american Joe Biden a cerut implementarea unui plan de încetare a focului pe care l-a prezentat luna trecută.

Hochstein și Blinken spun că un acord pentru a limita luptele în Gaza ar ajuta implicit la rezolvarea violenței Israel-Hezbollah.

Dar partenerii de coaliție de extremă dreapta ai prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu se opun ferm unui armistițiu în Gaza.

Netanyahu se confruntă, de asemenea, cu proteste regulate pe străzi care cer un acord pentru eliberarea ostaticilor și îl acuză că prelungește războiul.

“Nu vom părăsi Fâșia Gaza până când toți ostaticii nu se întorc”, a spus Netanyahu joi către rudele ostaticilor uciși în teritoriu.

“Nu avem opțiunea de a renunța.”

Într-o declarație separată, el a numit războiul o luptă pentru existența Israelului.

Dar viabilitatea obiectivului declarat al războiului de eradicare a Hamas a fost pusă sub semnul întrebării în unele cercuri.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat miercuri pentru canalul 13 din Israel:

A spune că vom face Hamas să dispară este ca și cum am arunca nisip în ochii oamenilor. Dacă nu oferim o alternativă, în final, vom avea Hamas.

Blinken a spus luna trecută că Washingtonul nu a văzut un plan post-război al Israelului, adăugând că “traiectoria pe care se află Israelul” ar lăsa încă mii de luptători Hamas.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer, a declarat joi că “ultimul bastion” al Hamas din Rafah, la granița cu Egiptul, era dezmembrat sistematic.

“Și vom câștiga,” a spus el într-un briefing de presă.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă