27.9 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiPoliticăOleg Chiseliov: “Putinismul îmbină doctrina naționalistă și imperialismul rus”

Oleg Chiseliov: “Putinismul îmbină doctrina naționalistă și imperialismul rus”

Oleg Chiseliov are 17 ani.  Elev în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chișinău, Republica Moldova, e un unionist convins și monarhist entuziast. Prieten fidel al cărților, se distinge ca un tânăr pasionat de istorie, politică și geopolitică. S-a destăinuit pentru prima oară unei publicații din România.

Când ai descoperit valorile monarhice?

-De abia, în 5 decembrie 2017. Aveam 12 ani. Am fost suprins de imensa admirație a românilor, care l-au condus pe Majestatea Sa Regele Mihai I pe ultimul drum spre Curtea de Argeș.

Părinții te-au ajutat să îți formezi o cultură vastă sau școala?

-Amândoi părinți au murit când nu avea nici trei ani. M-au crescut bunica și străbunica (foto).

În timpul dialogului de patru ore, mi-am dat seama că ai o cultură enciclopedică. Cine te-a îndrumat?

Profesorii mei de la Liceul de limbă română de la “Pro Succes” din Chișinău.

Oleg, împreună cu Liubovi Chiseliova (bunica) și Tatiana Chiseliova (străbunica)
 

CV

– 1 februarie 2021 – până în prezent – membru al asociației Tinerilor diplomați din Republica moldova

– 8 mai 2021 – prezent – membru de onoare al asociației tineretului regalist din românia

– 1 septembrie 2021 – prezent – coordonator al departamentului relații externe în cadrul consiliului elevilor „Pro succes”

– 1 februarie 2022 – prezent. Membru al Comitetului de conducere al asociației istoricilor din republica moldova „Alexandru Moșanu”

voluntar la centrul național anticorupție

Când ai ajuns prima oară în România?

-Prima dată am fost la Iași, în vara anului 2017. Am rămas impresionat de istoria acestui oraș. Urbea mi-a creat doar impresii pozitive.

citește și: Fii binecuvântat, Oleg!

„Iașiul – capitala în care a avut loc conceperea în eprubetă a României moderne”

Ce te-a fascinate cel mai mult?

Oleg Chiseliov – 17 ani – elev al Liceului Pro Succes din Chișinău

-Îmi aduc și acum aminte, gândurile mele erau confuze, pentru că orașul Chișinău nu fascinează trecătorii, din punct de vedere al prezenței clădirilor istorice, în comparație cu Iașiul. Însă cu trecerea timpului, am înțeles foarte multe lucruri. Iași fiind capitala în care a avut loc conceperea în eprubetă a României moderne, începând cu prezența elitelor intelectuale și politice care au contribuit substanțial la făurirea României moderne.

Cum ai privit măreția “dulșilui târg,” în care leșii făceau comerț?

-Pentru un copil de 12 ani, capitala vechiului principat al Moldovei simboliza măreție și grandiozitate.

Ai o activitate prolifică. Activezi în vreo mișcare?

-Sunt membru al Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” din Moldova.

Moldova este vulnerabilă. Poate fi atacată

Oleg Chiseliov ar fi vrut să candideze la alegerile parlamentare din Moldova, dar vârsta nu-i permite

Cum simți consecințele războiul din Ucraina?

- De la venirea la putere a lui Putin și până în prezent, observăm urmările propagandei putiniste în Republica Moldova. Acțiunile dolosive dezbină societatea. Modul în care propaganda rusă acționează în Moldova trebuie să ne pună pe gânduri.
- Îți e teamă de o invadare a Republicii Moldova? 
- Vulnerabilitatea informațională a Moldovei este unul dintre elementele de care Rusia se folosește pentru a coopta cât mai mulți susținători.
- Ce doctrină are Vladimir Putin?
- La baza ideologiei putiniste stă doctrina naționalistă și imperială a Rusiei.

Ideologia putinistă cultivă măreția Rusiei de altădată

Oleg Chiseliov votează pentru unirea Basarabiei cu România (momentan doar în vis)
- Cum acționează?
- Regimul Putin face apel mereu la „întoarcere la istorie.” Astfel, ideologia putinistă este o ideologie menită să răspundă nemulțumirilor actuale ale rușilor, prin utilizarea unui discurs naționalist, interesat să creeze resentimentele față de Occident. 
- L-a inspirat Ivan Alexandrovich Ilyin? 
- Putinismul este o combinație ideologică, care unește mai multe ideologii - velicorusă și autoritarismul imperial, amestecat cu sovietismul stalinist și cu ortodoxismul statal. 
- Va îndeplini Noul Țar Testamentul lui Petru cel Mare?
- Putin a preluat din fiecare perioadă a Rusiei câte un element esențial. La toate cele enumerate se adaugă și contribuția semnificativă a oligarhilor ruși, care au finanțat regimul ideologic și propaganda Kremlinului.
- Însă, unde este Moldova în planurile lui Putin?
- Așa cum am observat cu toții, Rusia se simte amenințată de vecinătatea unor țări care nu sunt guvernate de regimuri loiale lui Putin. Unul dintre motivele care stă la baza politicii externe a Rusiei este dorința de a replicare, în afară țării, a sistemului putinist. Crează state-marionete prin intimidări și folosirea forței.

„Rusia a stopat orice încercare de unire a Moldovei cu România”

-S-a simțit și în Basarabia, iartă-mă, dar sunt obișnuit să-i spun pe numele adevărat?
- Cetățenii Republicii Moldova au simțit aceste politici, de-a lungul anilor. În 1992, prin intermediul conflictului transnistrean, Rusia a stopat orice încercare de reeunificare a Moldovei cu România.
- Era deja înaintea lui Putin… Cum a controlat Moscova regimurile politice succesive de dincolo de Prut?
- Prin intermediul embargourilor și a șantajului cu gaze începând cu 2006, Moscova a încercat să mențină Moldova în sfera sa de influență. 
- Care-i portul moldovenesc de acum? 
- Simbolistica joacă și ea un rol esențial. Unii cetățeni poartă haine cu stema Rusiei - vulturul bicefal, unii folosesc și astăzi diferite insigne care fac trimitere la trecutul sovietic, dar să nu uităm și de Panglica Sfântului Gheorghe (gvardeiskaia lenta), care a devenit un adevărat simbol al Zilei Victoriei asupra nazismului pentru nostalgici după trecutul sovietic.
- Dar ce semnificație are aceasta?
- Este purtată, în mare parte, de către pro-moscoviți. Însă, odată cu promulgarea legii privind interzicerea simbolicii folosite în războiul din Ucraina, această panglică este interzisă pe teritoriul Republicii Moldova, dar legea nu se aplică. 

Bătălia dintre pro-europeniști și adepții „lumii ruse”

- Cum arată societatea moldovenească, acum?
- După cum puteți observa, în momentul actual se dă o bătălie pentru identitate cultural-politică între două poluri care aspiră la un spațiu de existență – occidentalii (europeniștii și unioniștii) și adepții „lumii ruse.”
- Cât de aspră e asuprirea rusească?
- Influența rusească se simte pe arena politică și în mass-media. Prin intermediul canalelor de televiziune și a site-urilor, Rusia crează narative pentru promovarea patriotismului rus și ura față de tot ce este românesc, european și occidental.
- Mai există mulți rusofoni?
- Aspirațiile pro-rusești sunt menținute datorită partidelor care ajung mereu în Parlament, începând de la agrarieni până la socialiștii și comuniștii de astăzi.
- Este Dodon spion rus?
- Categoric da. 
- Cum ți s-a părut Bucureștiul?
- Deschis și foarte primitor cu basarabenii. Am avut deosebita onoare de a mă întâlni cu intelectuali veritabili ai neamului românesc, personalități de excepție.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

 
Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Bali lansează o viză de nomad digital care îți permite să rămâi acolo timp de 5 ani

Indonezia speră să atragă mai mulți angajați care pot să lucreze remote (n.r. de la distanță) în țară cu o nouă viză pentru nomazi digitali. Viza...
00:00:51

VIDEO: Accident șocant de autobuz în Peru

Cel puțin 17 persoane, printre care trei copii, au fost rănite după ce un autobuz s-a răsturnat joi (23 iunie) pe o autostradă din...
00:00:38

VIDEO: Boris Johnson: „Anularea dreptului constituțional la avort, un mare pas înapoi”

Premierul britanic Boris Johnson, care a susținut declarații în timpul unei călătorii în Rwanda, a declarat că anularea de către Curtea Supremă a SUA...
Ultima oră
Pe aceeași temă