2.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeInternaționalO investigație media dezvăluie că un ofițer ucrainean a fost implicat în...

O investigație media dezvăluie că un ofițer ucrainean a fost implicat în sabotajul conductelor de gaz Nord Stream

Ucraina, Rusia și Statele Unite ale Americii au fost țările despre care s-a crezut că au sabotat Nord Stream, dar toate au negat implicarea.

O investigație comună a cotidianului The Washington Post și a publicației germane Der Spiegel îl indică pe Roman Chervinsky, un bărbat de 48 de ani care a servit în cadrul Forțelor pentru Operațiuni Speciale din Ucraina, notează France24.

El a fost “coordonatorul”, potrivit rapoartelor, citând oficiali din Ucraina și din alte părți ale Europei, precum și alte persoane care cunosc operațiunea, care au vorbit sub anonimat.

El a supravegheat logistica și sprijinul pentru o echipă de șase persoane, care a închiriat o barcă cu vele, folosind identități false și echipament de scufundare pentru a plasa încărcături explozive pe conducte, a precizat Washington Post.

Exploziile au rupt trei dintre cele patru conducte care alcătuiesc Nord Stream 1 și Nord Stream 2, aruncând gaz în Marea Baltică.

Chervinsky nu a planificat operațiunea și nici nu a acționat de unul singur, ci a primit ordine de la oficiali ucraineni de rang mai înalt.

El a negat orice rol în sabotaj prin intermediul avocatului său.

“Toate speculațiile privind implicarea mea în atacul asupra Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă fără niciun temei”, a spus el într-o declarație pentru Post și Der Spiegel.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a negat în repetate rânduri că țara sa s-ar afla în spatele sabotajului.

“Nu aș face niciodată așa ceva”, a declarat el în iunie pentru ziarul german Bild, adăugând că i-ar plăcea “să vadă dovezi”.

Cele două instituții media au declarat că guvernul ucrainean nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la investigația lor.

Chervinski este în prezent judecat la Kiev, fiind acuzat că a abuzat de puterea sa în timpul unei încercări de a convinge un pilot rus să dezerteze.

El spune că urmărirea sa penală este o răzbunare politică pentru că l-a criticat pe Zelensky, potrivit rapoartelor.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ciolacu, despre Kissinger

Premierul Marcel Ciolacu şi-a exprimat regretul la moartea lui Henry Kissinger, subliniind că acest mare om de stat lasă ca moştenire inspiratoare pentru viitoarele...

Pe ce cheltuie CE Oltenia 1 milion de euro

Complexul Energetic Oltenia a alocat un buget de peste un milion de euro pentru închirierea de utilaje și echipamente de construcții și de lucrări...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete de decorare cu ocazia Zilei Naționale. Un nou înalt oficial a fost distins

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete de decorare, cu prilejul Zilei Naţionale a României, între cei decoraţi numărându-se noul şef al...
Ultima oră
Pe aceeași temă