16.8 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeȘtirile zileiNovak Djokovic la Roland Garros: Kosovo este inima Serbiei. Opriţi violenţa

Novak Djokovic la Roland Garros: Kosovo este inima Serbiei. Opriţi violenţa

Numărul trei mondial, tenismanul sârb Novak Djokovic, a riscat să stârnească o nouă controversă politică la Open-ul francez de la Roland Garros, luni, după ce a scris un mesaj despre situaţia din Kosovo, în urma victoriei sale din primul tur, informează Reuters: „ Kosovo este inima Serbiei. Opriţi violenţa ” , a scris pe obiectivul camerei, în limba sârbă, Djokovic, de 22 de ori campion de Grand Slam.

“Kosovo este leagănul nostru, fortăreaţa noastră, centrul celor mai importante lucruri pentru ţara noastră… Sunt multe motive pentru care am scris asta pe cameră”, a declarat presei sârbe Djokovic, în vârstă de 36 de ani, citat de postul de radioul RFI.

Federaţia franceză de tenis (FFT), care organizează turneul, a declarat pentru Reuters că “nu există reguli oficiale de Grand Slam cu privire la ceea ce jucătorii pot sau nu pot spune. FFT nu va face nicio declaraţie şi nu va lua nicio poziţie în această chestiune”.

Djokovic a transmis la Roland Garros un mesaj despre Kosovo, presa amintind și de apărarea tatălui lui la Australian Open

Reuters aminteşte că Novak Djokovic şi-a apărat tatăl la Australian Open în luna ianuarie, când a apărut un videoclip în care acesta poza alături de nişte fani ţinând steaguri ruseşti în plin război declanşat de Moscova în Ucraina.

Conform AFP, un număr de aproximativ 30 de membri ai forţei internaţionale conduse de NATO în Kosovo (KFOR) au fost răniţi luni în confruntări cu manifestanţii sârbi care cer plecarea primarilor albanezi, Belgradul raportând zeci de răniţi printre protestatari.

În ultimele zile, situaţia a fost foarte tensionată în nordul Kosovo, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din patru oraşe nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, soldate cu alegerea primarilor albanezi, cu o participare de mai puţin de 3,5%. Aceşti primari au fost învestiţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, iar apelurile la calm lansate de Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost ignorate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Pastila pentru suflet – Pilda zilei de 1 octombrie: “Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut”

Pastila pentru suflet - Pilda zilei de 1 octombrie: "Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut"Un călător mergea odată printr-un ţinut cald,...

De ce să nu ajut un destin care are nevoie?

Dorian Popa, unul dintre cei mai iubiți artiști din România, are planuri mari de viitor. Artistul își dorește să adopte un copil. Până...

Fostul premier, aproape de o victorie importantă

Cu 90% din circumscripţiile de vot raportate la alegerile de sâmbătă, partidul SMER-SSD al lui Fico conducea cu 23,69% din voturi. Partidul liberal...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies