15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiNoul ambasador al Statelor Unite la București: specialist în contraterorism, cu experiență...

Noul ambasador al Statelor Unite la București: specialist în contraterorism, cu experiență în Rusia

Imediat după încetarea mandatului de ambasador al Statelor Unite în România a lui Adrian Zuckerman, funcția acestuia va fi preluată, cu caracter interimar, de diplomatul David Muniz. Funcția exactă a acestuia va fi cea de „însărcinat cu Afaceri”, până la momentul în care noul președinte al SUA, Joe Biden, va desemna un ambasador cu puteri depline.

Adrian Zuckerman fusese numit ambasador de către președintele Donald Trump și se retrage din funcție odată cu președintele Trump, dar nu există un termen limită în care președintele Biden trebuie să numească un alt ambasador în România.

David Muniz, cel care preia conducerea Ambasadei de la București, a ocupat, pe timpul ambasadorului Zuckerman, funcția de adjunct al Şefului Misiunii Diplomatice.

Potrivit informațiilor prezentate de Ambasada SUA, David Muniz lucrează de peste 19 ani în Departamentul de Stat. Înainte de sosirea în misiune la Bucureşti, el a fost adjunctul interimar al Asistentului Secretarului de Stat pentru Afaceri Regionale şi Multilaterale, în cadrul Biroului pentru contraterorism, unde a deţinut şi funcţia de director al Oficiului de afaceri regionale pentru Asia Centrală/de Sud şi Orientul Apropiat.

Anterior, în perioada iulie 2015 – august 2018, David Muniz a fost adjunct al Şefului Misiunii Diplomatice la Ambasada SUA de la Tirana (Albania).

Printre funcţiile ocupate anterior se numără cele de director adjunct al Oficiului pentru afaceri nordice şi baltice din cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia, ofiţer principal adjunct şi şef al Secţiei politice la Consulatul SUA de la Kirkuk (Irak), adjunct interimar al șefului Misiunii Diplomatice şi şef al Secţiei politico – economice la Ambasada SUA de la Podgoriţa (Muntenegru) şi ofiţer politic la Ambasada SUA de la Priştina (Kosovo). David Muniz și-a mai desfăşurat activitatea şi în Kuala Lumpur (Malaezia) şi la Ekaterinburg (Rusia).

David Muniz a studiat limbile albaneză, sârbo-croată şi rusă.

 

De ce a fost rechemat din România ambasadorul Zuckerman?

El fusese numit ambasador de președintele Trump și se poate presupune că vrea să-și încheie mandatul în același timp cu mandatul de șef de stat al lui Donald Trump.

Cum vor evolua relațiile România – SUA în următorii ani?

Statele Unite își vor consolida forța militară în România dar partea română ar putea fi un negociator mai abil, urmând în acest sens exemplul altor țări europene.

 

„L-am primit pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, în vizita sa de rămas bun. Ambasadorul a fost însoţit de adjunctul misiunii diplomatice americane, David Muniz, care va deveni însărcinat cu Afaceri odată cu părăsirea postului de către ambasadorul Zuckerman”

Florin Cîţu,

Premierul României

“România apreciază multe dintre cele mai noi sisteme ale noastre de armament, cum ar fi bateriile de rachete Patriot, rachetele HIMARS, sistemele antirachetă Aegis. În curând, România va găzdui și mai mulți membri ai forțelor noastre armate”

Adrian Zuckerman,

Fost ambasador al Statelor Unite

 

Acum două zile, marți, premierul Florin Cîțu a avut o întrevedere cu ambasadorul Zuckerman și cu succesorul acestuia, David Muniz.

„I-am mulţumit Ambasadorului pentru devotamentul arătat relaţiei dintre România şi SUA, şi l-am asigurat de o colaborare la fel de strânsă cu dl. Muniz. David Muniz m-a asigurat la rândul său că relaţia SUA-România va rămâne puternică în timpul administraţiei Biden şi că împreună vom întări Parteneriatul Strategic”, a anunțat, în urma acestei întrevederi, premierul Florin Cîţu.

Despre David Muniz se mai știe că este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Georgia și că, ulterior, a obţinut şi o diplomă de licenţă în istorie şi ştiinţe politice la Universitatea James Madison din Harrisonburg (Virginia).

Totuși, atribuțiile sale în România nu se vor limita la zona politică, ci vor avea un pronunțat caracter economic.

“Ambasadorul Statelor Unite în România, domnul Adrian Zuckerman, a efectuat o vizită de rămas-bun la Primul-ministru Florin Cîțu. Ambasadorul a fost însoțit de Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice, domnul David Muniz, care la plecarea Ambasadorului Zuckerman, pe 20 ianuarie, va deveni „Chargé d’Affaires”. În timpul întrevederii, cei trei au discutat despre progresele din ultimul an în relația bilaterală și despre continuarea cooperării în cadrul a numeroase proiecte, inclusiv cel referitor la centrala nucleară de la Cernavodă”, a precizat Ambasada SUA.

Acest detaliu confirmă negocierile purtate de ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, în vizita de anul trecut de la Washington. La acel moment, ministrul român şi secretarul de stat al SUA au discutat despre Acordul Interguvernamental privind extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă al României. În plus, Banca de Import-Export a SUA va căuta posibilităţi de finanţare pentru proiecte de energie şi de infrastructură în România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...
Ultima oră
Pe aceeași temă