14.7 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăEconomieNoua conducere a Băncii Naţionale a României a fost votată de Parlament....

Noua conducere a Băncii Naţionale a României a fost votată de Parlament. Ce salarii primesc

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat, marţi seara, noua conducere a Băncii Naţionale a României. Mugur Isărescu a primit un nou mandat de guvernator al BNR.

Deputaţii şi senatorii au aprobat, prin vot secret cu buletine, noul Consiliu de Administrație al BNR.

Mugur Isărescu a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie şi guvernator al Băncii Naţionale a României, iar Leonardo Badea a fost numit vicepreşedinte al CA şi prim-viceguvernator al BNR, în timp ce Florin Georgescu şi Cosmin Ştefan Marinescu – membri ai CA şi viceguvernatori ai BNR.

Mugur Isărescu, în vârstă de 75 de ani, va conduce BNR pentru o perioadă de încă cinci ani. Acesta a fost susținut pentru a continua în fruntea BNR de PSD și PNL. Mugur Isărescu, economist, se află la conducerea BNR din anul 1990, fiind cel mai vechi guvernator din Europa.

Leonardo Badea a fost votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de prim-viceguvernator al BNR, cu 26 de voturi pentru, 10 abţineri. Acesta își va păstra poziția de membru în Consiliul de Administrație și a avansat de la gradul de viceguvernator. Acesta face rocadă cu Florin Georgescu, care ocupa până acum funcția de prim-viceguvernator. Acesta a fost votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de viceguvernator al BNR: 27 voturi pentru și 10 abţineri.

Cosmin Marinescu a fost votat în poziția de viceguvernator al BNR: 33 voturi pentru, 3 abţineri. Acesta ocupă în premieră această poziție. El este consilier prezidențial și profesor universitar la Academia de Științe Economice București. Funcția de viceguvernator vine, oarecum, ca o răsplată la finalul mandatului de la Palatul Cotroceni, după plecarea președintelui Klaus Iohannis. Marinescu este susținut de PNL pentru funcția de viceguvernator.

Alma Roberta Anastase a fost votată în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de membru al Consiliului de Administrație al BNR, aceasta fiind susținut tot de PNL. ROberta Anastase a fost criticată pentru că ea nu are studii economice, fiind sociolog. Aceasta este fosta șefă a Camerei Deputaților. Alma Roberta Anastase a fost Miss România (1994). Ea a fost unul din foștii lideri ai PDL, parlamentar și fost europarlamentar.

Alexandru Nazare este susținut de PNL pentru a fi membru în CA al BNR. Acesta a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale De Studii Politice şi Administrative, dar şi European College of Liberal Arts din Berlin. El  fost ministru de Finanțe în guvernul Cîțu și senator.

Aura Socol, economist, profesor la ASE București și membru în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), este susținută de PSD pentru un loc în CA al BNR. Aura Socol este soția profesorului care îl meditează pe premierul Marcel Ciolacu la economie. Ea a fost expert independent desemnat de premierul Viorica Dăncilă și membru în Comisia Națională pentru trecerea la moneda euro. Între iulie 2017 și noiembrie 2018 a fost membru al plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Ce indemnizații primesc cei care fac parte din CA al BNR

Csaba Balint, propunerea UDMR, a fost votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de membru al CA al BNR, cu 36 voturi pentru şi 4 abţineri.

Cristian Popa este susținut de USR din partea USR pentru funcţia de membru al CA al BNR, el fiind votat în comisiile parlamentare.

Ion Horia Neamţu și Viorel Dan Paul nu au fost votați în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia membru al CA al BNR, în timp ce Marius Alin Andrieş și-a retras candidatura.

Până la închiderea ediției, plenul Parlamentului nu și-a dat votul în plen pentru noua conducere a BNR.

Prim-viceguvernatorul BNR are un salariu peste 1.000.000 de lei anual, iar viceguvernatorul de aproximativ 950.000 lei anual.

Indemnizația lunară a celor care fac parte din CA al BNR este de peste 24.000 de lei.

Mugur Isărescu a beneficiat anul trecut de un salariu de aproape 1,1 milioane de lei, peste 91.500 de lei lunar.

„Schimbările nu se fac dintr-o dată, ci se fac treptat“

Întrebat în audierile din Comisii despre componența Consiliului de Administrație, Mugur Isărescu a comentat că este o întinerire: „Aşa cum arată Consiliul de administraţie din prezent, cel care mai este valid până pe 10 -11 octombrie, ca şi propunerile din faţa dvs este clar că asistăm la o tranziţie a conducerii politicii monetare şi macropredenţiale din România de la generaţia mai în vârstă pe care o reprezint spre generaţii mai tinere. Procesul a început din 2019 de la fostul consiliu, continuă cu aceste propuneri şi în final cred că BNR va fi condusă de o generaţie mai tânără decât cea din prezent. O anumită continuitate este necesară, şi eu reprezint această continuitate ca şi d-nul Georgescu. De ce este nevoie de această continuitate? Nu este nevoie doar de experienţă, este nevoie şi de continuitate în politică. La multe bănci centrale din lume continuitatea este prevăzută de lege, la noi nu, dar schimbările nu se fac dintr-o dată, ci se fac treptat astfel încât nu întreg Consiliul de Administraţie să fie schimbat în acelaşi timp. La BNR, unde avem o prevedere simplă privind CA-ul, s-a creat această cutumă să vină şi persoane noi în CA şi să se păstreze şi un număr de persoane vechi”, a explicat Isărescu.

Alin Ion
Alin Ion
Alin este un jurnalist din Târgu Jiu cu o vastă experiență în domeniul presei scrise și audiovizuale. Absolvent al Colegiului Național "Spiru Haret" din Târgu Jiu și licențiat al Facultății de Filosofie-Jurnalism. Alin și-a început cariera ca reporter la „Ora Gorjului" în 1998. A deținut poziții de redactor-șef la publicații precum „Informația Gorjului" și "Gazeta de Sud", redacția Tg. Jiu, posturile Gorj Tv și Radio Târgu Jiu, șef de redacție Tg. Jiu la Adevărul de Seară și a colaborat ca corespondent pentru publicații importante, inclusiv "Evenimentul Zilei" și "Adevărul", unde a publicat mii de articole. De asemenea, a fost realizator de emisiuni radio și TV, și a primit numeroase distincții, inclusiv premiul „Cel mai bun jurnalist" în cadrul Galei Premiilor Antena 1 Târgu Jiu. În prezent, Alin este redactor la Gorj Online și realizator de emisiuni la Radio Accent și Accent TV.
Cele mai citite

Investițiile americane în România ajung la 7,2 miliarde de euro, dar suprareglementarea îngrijorează investitorii

Conform celor mai recente date, soldul investițiilor americane în România a atins 7,2 miliarde de euro în 2022, plasând Statele Unite pe locul al...

Criza forței de muncă în sectorul HoReCa: Ponderea muncitorilor străini este tot mai mare, inclusiv în provincie

Lipsa forței de muncă devine din ce în ce mai acută în România, având un impact semnificativ asupra tuturor domeniilor de activitate, iar sectorul...

Revoluția Wi-Fi: Acces gratuit și rapid la internet în toată Europa, inclusiv în România

Aplicației WiFi4EU oferă cetățenilor acces rapid la internet gratuit în spațiile publice din întreaga Europă, anunță Comisia Europeană. Rețelele wi-fi au fost create încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă