37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInternaționalNorvegia va dona Ucrainei șase avioane de luptă F-16

Norvegia va dona Ucrainei șase avioane de luptă F-16

Liderii statelor membre NATO sunt gata să dezvăluie un nou ajutor pentru Ucraina

Premierul norvegian, Jonas Gahr Stoere a declarat că livrările de F-16 din Norvegia către Ucraina sunt planificate să înceapă în acest an. În acest context, un înalt oficial NATO a spus săptămâna aceasta, că Ucraina nu a adunat încă munițiile și personalul de care are nevoie, pentru a organiza propriile operațiuni ofensive la scară largă, notează Reuters.

Pe de altă parte, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski dorește ca Alianța NATO, să trimită mai multe arme și bani și să ofere garanții de securitate.

În fruntea agendei Summitului NATO se află conflictul de peste doi ani dintre Occident și Rusia față de Ucraina, dar reuniunea oferă liderilor șansa de a aborda și alte probleme de securitate sensibile, inclusiv războiul Israel-Gaza și adâncirea legăturilor dintre Rusia, Iran, China și Coreea de Nord, notează Reuters.

Dacă Ucraina solicită în special sisteme de apărare antiaeriană din partea aliaților, vestea proastă este că Europa are un sistem de apărare antiaeriană vulnerabil, care nu îi poate proteja nici măcar pe membrii Alianței. Aceasta este o evaluare a NATO, conform Financial Times. Potrivit sursei citate, planurile confidențiale de apărare NATO arată că Alianța e capabilă să furnizeze mai puțin de 5% din capacitățile de apărare aeriană, necesare flancului estic.

Chiar dacă România a donat între timp un sistem Patriot, iar alte țări au făcut-o chiar înaintea noastră, sunt țări care refuză. Grecia și Polonia au respins solicitarea Kievului.

Jens Stoltenberg speră să convingă aliații să se implice mai mult, dar s-a lovit deja de refuzul Ungariei și chiar al Germaniei. 

Dana Macsim
Dana Macsimhttp://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă