1.4 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022
AcasăSocialNicolae Bănicioiu, trimis în judecată de DNA. A luat mită 800.000 de...

Nicolae Bănicioiu, trimis în judecată de DNA. A luat mită 800.000 de euro!

Nicolae Bănicioiu a fost trimis, vineri, în judecată de procurorii DNA, într-un dosar privind fapte de corupție. Fostul ministru al Sănătății în guvernul Ponta, dar și fost ministru al Tineretului și Sportului, el este acuzat de luare de mită în valoare de 800.000 de euro și trafic de influență. 

Procurorii îl acuză pe Bănicioiu că în perioada decembrie 2012-martie 2014 ar fi primit de la doi oameni de afaceri peste 3,90 de milioane de lei, adică aproximativ 800.000 de euro. În schimbul acestor bani, Nicolae Bănicioiu și-ar fi folosit influența pentru a-i numi pe aceștia manageri de spital. Mai mult, el a alocat bani spitalelor cu care afaceriștii aveau contracte.

DNA a anunțat vineri că l-a trimis în judecată pe Bănicioiu pentru trafic de influență și luare de mită, iar o altă persoană a fost trimisă în judecată pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la luare de mită.Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Nicolae Bănicioiu, trimis în judecată. Acuzațiile DNA

Bănicioiu ar fi luat bani atât în timpul mandatului de ministru al transporturilor, cât și în perioada în care a fost ministru al Sănătății. 

Ce șpagă a luat când era ministru la Transporturi 

În perioada 21 decembrie 2012 – 07 aprilie 2015, Nicolae Bănicioiu, care ocupa pe atunci funcția de ministru al Tineretului și Sporturilor, ar fi cerut și primit mită de la doi oameni de afaceri. Este vorba despre o sumă de 1.292.122 lei reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăți care comercializau bunuri către spitale publice/institute. Banii au fost încasați în numerar, pentru a nu atrage atenția asupra vreunui cont bancar.

În schimbul acestor bani, ministrul ar fi promis că își va exercita influența asupra ministrului sănătății de la acea vreme, astfel încât să îl determine pe acesta să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Astfel, Bănicioiu a făcut lobby pentru menținerea în funcția de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcția de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/institute din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile. De asemenea, a încercat să influențeze numirea unor persoane apropiate oamenilor de afaceri pe funcția de manager a acelor spitale.
Bănicioiu 

A cerut mită și când era șef la Sănătate 

Banicioiu nu s-a oprit aici. În perioada în care ocupa funcția de ministru al Sănătății, el ar fi primit indirect, la 17 aprilie 2015, de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 lei reprezentată de dividende aferente anului 2014. Foloasele materiale ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu în calitate de ministru al Sănătății. 

Deja, ministru fiind, el nu mai trebuia să influențeze pe nimeni. Singur a luat deciziile Astfel, el a hotărât menținerea în funcția de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcția de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/institute din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile. De asemenea, el a numit în funcția de manager la aceste spitalea unor persoane apropiate celor doi. Mai mult, Bănicioiu a finanțat spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătății pentru efectuarea de achiziții aferente unor proceduri pe care firmele controlate de oamenii de afaceri le câștigaseră sau intenționau să le câștige.

Cine este Nicolae Bănicioiu 

În octombrie 2020, când DNA a cerut Parlamentului ridicarea imunității lui Bănicioiu, fostul ministru spunea atunci că acuzațiile sunt false.

Nicolae Bănicioiu a avut patru mandate de deputat, ales din partea PSD. În mai 2018, el a demisionat din PSD și a trecut la partidul lui Victor Ponta. De altfel, Bănicioiu a fost ministru în guvernele Ponta – ministru al Tineretului și Sportului și ministru al Sănătății.

În perioada decembrie 2012- martie 2014, Bănicioiu a fost ministru al Tineretului și Sportului, iar ulterior (martie 2014-noiembrie 2015) a ocupat portofoliul de la Sănătate, fiind ministru al Sănătății la momentul tragediei de la Colectiv, din 30 octombrie 2015. El este cel care în zilele ce au urmat incendiului declara că „avem de toate” și că nu e nevoie ca victimele să fie duse și tratate în spitale din străinătate. În perioada decembrie 2012 – martie 2014, când Bănicioiu era ministru al Tineretului și Sportului, ministru al Sănătății era Eugen Nicolăescu, scrie HotNews

Macavei Laura
Laura are o experiență de 20 de ani în presa scrisă și online. Și-a început cariera în vremea studenției, iar primul job l-a avut la un post de radio. A fost apoi redactor, editor, redactor coordonator și reporter special la ziare precum Cotidianul, Jurnalul Național, Ziarul, Averea, etc. A fost content writer specialist la o firmă de SEO și marketing online și trainer în optimizarea SEO a articolelor din zona publishing și e-commerce.
Cele mai citite

Scandal politic internațional. Președintele Serbiei afirmă că Djokovic a fost torturat în Australia

Un scandal politic internațional a pornit de la situația lui Djokovic în Australia. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat pentru BBC că Novak Djokovici...

COVID-19: Danemarca renunță la restricții în ciuda răspândirii Omicron

Danemarca relaxează restricțiile COVID-19 și a permis redeschiderea anumitor locații duminică, în ciuda răspândirii variantei Omicron în țară, notează Euronews. Cinematografele, grădinile zoologice, muzeele și...
00:01:08

Președintele Serbiei, „dezamăgit” de faptele lui Djokovic

Premierul Serbiei a catalog decizia Australiei de a-l expulza pe superstarul tenisului Novak Djokovic, drept  „scandaloasă”. Președintele sârb a spus că îl susține și...
Ultima oră
Pe aceeași temă